e
izii: Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej k liczba k(k+1)(k+9)(k2+1) jest podzielna przez 5.
k(k+1)(k+9)(k2+1)=.....=k5+10k4+10k3+10k2+9k = 10(k4+k3+k2) +k5+9k
5|10(k4+k3+k2)
zatem zajmuję się drugą częścią tej liczby
k5+9k=........=k(k4+9)=k((k4−5k2+4)+(5k2+9))=k(k4−5k2+4)+k(5k2+5)
I co dalej ?
29 wrz 21:10
29 wrz 21:15
:): k(k+1)(k+9)(k2+1)
W sumie jak kto woli...ale mozna też tak (rozważac 4 przypadki)
1)k=5a+1 to k+9 sie dzieli przez 5 wiec ok
2)k=5a+2 to k2+1 sie dzieli przez 5
3)k=5a+3 to k2+1 sie dzieli przez 5
4)k=5a+4 to k+1 sie dzieli przez 5
Oczywiście jak k=5a.to k dzieli sie przez 5
Innych ocpji nie ma
Jakbys sie zastanawiał
np 2)
k=5a+2 wiec k2=25a2+20a+4 wiec k2+1=25a2+20a+5=5(..)
29 wrz 21:15
izii: A jeżeli bym to rozwinął dalej :
k5+9k=..........=k(k4−5k2+4)+k(5k2+5)=(k−2)(k−1)k(k+1)(k+2)+5k(k2+1)
Czy (k−2)(k−1)k(k+1)(k+2) jest podzielne przez 5 i jeżeli tak to dlaczego ?
29 wrz 21:34
:): no tak..5 kolejnych liczb calkowitych przeciez masz..

wiec...
29 wrz 21:38
izii: Dziękówa x]]
29 wrz 21:40
:): k(k+1)(k+9)(k
2+1)=k(k+1)(k+9)(k
2−4+5)=k(k+1)(k−1+10)(k
2−4)+5k(k+1)(k+9)=
=k(k+1)(k−1)(k
2−4)+10k(k+1)(k
2−4)+5k(k+1)(k+9)
k(k+1)(k−1)(k
2−4)=(k−2)(k−1)k(k+1)(k+2)..
to też sposób
29 wrz 21:42
:): spoko

!
29 wrz 21:42