Informator zadanie
Metis: Mam problem z takim zadaniem <myśli>
Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej k liczba k(k+1)(k+9)(k
2+1) jest podzielna przez 5.
Pochodzi z informatora.
http://prntscr.com/8iwiu4
Nie rozumiem skąd zapis:
k=5l+
1
k=5l+
2 itd...
21 wrz 20:03
Nuti: Jest 5 możliwych reszt z dzielenia liczb całkowitych przez 5: 0 (gdy liczba jest podzielna
przez 5), 1, 2, 3 i 4.
Liczby o takich resztach można zapisać w postaci
5k
5l+1
5m+2
5p+3
5n+4
gdyie k, l i cała reszta są jakimiś liczbami całkowitymi. Tak się to zapisuje, żeby móc później
obliczać np. reszty sum albo iloczynów różnych liczb przy dzieleniu przez 5.
Jasne?
21 wrz 20:09
Nuti: Takie zadanie było tu rozwiązywane (3−4 sposobami) wczoraj lub przedwczoraj. Poszperaj!
21 wrz 20:10
21 wrz 20:12
Metis: Tak tak rozwiązania mam

Ale chodzi mi akurat o ten zapis.
Nie zbyt do mnie przemawia to rozwiązanie.
21 wrz 20:12
Nuti: Czy teraz już rozumiesz sam zapis czy nadal nie?
Wg mnie najprostszy jest sposób ostatni (z tabelką) z linku, który Ci przesłałam, ale może to
kwestia gustu.
Najprostszy w sensie najłatwiejszy, ale oczywiście nie najbardziej elegancki! Jest najbardziej
„łopatologiczny".
21 wrz 20:14
21 wrz 20:15
Metis: A czy w II nie powinno byc: 7=1*5+2?
21 wrz 20:18
Nuti: Widziałeś przykłady Mili, łatwiej tak?
W zadaniach dotyczących liczb ogólnych, a nie konkretnych, musisz jednak umieć jakoś zapisać
JAKąKOLWIEK liczbę o reszcie np. 3 i dlatego poręcznie jest mieć zapis 5k+3 (gdy k=4,
dostajesz 23).
21 wrz 20:19
Nuti: Tak, to drobna pomyłka, Mila za szybko pisała.
Ale widać, że już rozumiesz!
21 wrz 20:20
Metis: Tak, to rozumiem.
Ale nie mogę sobie jakoś "przestawić" tego na dane zadanie.
21 wrz 20:28
Saizou : albo tak
k(k+1)(k+9)(k2+1)=
k(k+1)((k+4)+5)((k2−4)+5)=
[k(k+1)(k+4)+5k(k+1)]((k2−4)+5)=
k(k+1)(k+4)(k−2)(k+2)+5k(k+1)(k+4)+5k(k+1)(k−2)(k+2)+25k(k+1)=
(k−2)k(k+1)(k+2)((k−1)+5)+5k(k+1)(k+4)+5k(k+1)(k−2)(k+2)+25k(k+1)=
(k−2)(k−1)k(k+1)(k+2)+5(k−2)k(k+1)(k+2)+5k(k+1)(k+4)+5k(k+1)(k−2)(k+2)+25k(k+1)
oraz stosowny komentarz
21 wrz 20:33
Metis: Cześć
Saizou 
Próbuje zrozumieć podane rozwiązanie z resztą, ale coś mi nie trybi.
21 wrz 20:34
Benny: Metis, bierzesz udział w Diamentowym indeksie?
21 wrz 20:38
Metis: Nie
21 wrz 20:39
Nuti: @Metis
Masz udowodnić swoją tezę dla DOWOLNEGO całkowitego k. Nic nie wiesz o jego podzielności przez
5, więc musisz rozważyć wszystkie 5 możliwości − gdy k ma resztę 0 przy dzieleniu przez 5, gdy
k ma resztę 1..., ..., gdy k ma resztę 4 przy dzieleniu przez 5. Gdy pokażesz w każdym z tych
przypadków (na przykład przy pomocy tej nieszczęsnej tabelki reszt z podanego linku) któryś z
czynników dzieli się przez 5, to udowodnisz, że taki iloczyn dzieli się przez 5 dla każdego
całkowitego k.
Możesz też oczywiście liczyć inaczej, podano tu wiele różnych sposobów, wybierz ten, który do
Ciebie przemawia i który najlepiej rozumiesz.
21 wrz 20:40
Saizou :
Z resztami chodzi o to że możliwe reszty z dzielenia przez 5 to {0,1,2,3,4}, bierze się to z
prostej obserwacji że
0:5=0+0
1:5=0+1
2:5=0+2 i tak dalej , aż się nie zapętli np. 21=4•5+1
i tak na prawdę działamy tylko na resztach, czyli na zbiorze {0,1,2,3,4} (nad każdą cyfrą
powinna być kreska, taki zapis)
wystarczy brać po kolei każdą z reszt i sprawdzić podzielność
0,1,4 dają bez rachunków podzielność
dla 2 k2+1 generuje podzielność
dla 3 k2+1 generuje
i to koniec .
21 wrz 20:43
21 wrz 20:43
Metis: Brałbym udział, ale wiem że w ostatnich etapach oddałbym pustą pracę

Nie chcę się kompromitować .
21 wrz 20:45
Mila:
Rozważasz wszystkie przypadki:
1)k=5m , m∊C (reszta 0.)
Wtedy:
k(k+1)(k+9)(k2+1)=5m*(5m+1)*(5m+9)*(25m2+1)=5*[m*(5m+1)*(5m+9)*(25m2+1)]
jest podzielne przez 5 jako wielokrotność liczby 5
2) k=5m+1
(5m+1)*(5m+2)*(5m+1+9)*[(5m+1)2+1]=5*(5m+1)*(5m+2)*(m+2)*[(5m+1)2+1]
jest podzielne przez 5 jako wielokrotność liczby 5.
Próbuj dalej sam.
21 wrz 20:49
Benny: Moim zdaniem pierwszy etap jest najtrudniejszy. Zadanka jesteś w stanie zrobić. Na stronie
możesz przejrzeć zadania z poprzednich edycji
21 wrz 20:57
Metis: Dziękuje Wam za pomoc
21 wrz 21:09