Dowód z podzielności
Monika: Wykaż, że dla KAŻDEJ liczby całkowitek k liczba
k(k+1)(k+9)(k2+1) jest podzielna przez 5.
Jak zabrać się za takie zadanie?
19 wrz 18:45
19 wrz 18:51
Nuti: Albo przez reszty, co kto lubi.
19 wrz 18:52
Nuti: Rozwiązanie przez reszty jest nawet bardzo wdzięczne. k2+1 może mieć tylko trzy reszty przy
dzieleniu przez 5: 0, 1 lub 2. I w każdej takiej sytuacji znajdzie się któryś z pozostałych
czynników z resztą 0.
19 wrz 18:58
5-latek: Na razie to pozostanie moja tajemnica ale już wiem kim jesteś
Nuti 
)
19 wrz 18:59
anaisy: Jest kilka sposobów:
1. Najbardziej typowe rozwiązanie. Rozważamy przypadki, gdy:
k=5n, k=5n+1, k=5n+2, k=5n+3, k=5n+4 dla pewnego całkowitego n.
2. Indukcja. Oznaczmy dane wyrażenie przez f(k).
Krok 1. Pokazujemy dla k=0.
Krok 2. Załóżmy, że 5| f(k). Łatwo sprawdzić, że różnica f(k+1)−f(k) jest podzielna przez 5,
zatem 5|f(k+1). Mamy więc dowód dla wszystkich k≥0.
Krok 3. Pokazujemy, że jeśli 5| f(k) to 5 |f(k−1) i mamy dowód dla ujemnych.
3. Podstawowe własności kongruencji:
k(k+1)(k+9)(k2+1)≡5 k(k+1)(k+9−5)(k2+1+5k+5)≡5 k(k+1)(k+4)(k+3)(k+2).
Wśród pięciu kolejnych liczb całkowitych jest jedna podzielna przez 5, zatem
5|k(k+1)(k+4)(k+3)(k+2).
19 wrz 19:00
Nuti: He he, to na jaką literkę zaczyna się moje nazwisko?
19 wrz 19:10
5-latek: Na jedna z liter polskiego alfabetu
19 wrz 19:33
Nuti: E, blefujesz. Podaj nazwę miasta.
19 wrz 20:14
anaisy: Czyżby Tarnowskie Góry

?
19 wrz 21:01
Nuti: Ładnie, @anaisy!
W ramach uzupełnienia podam tabelkę, którą może sobie narysować osoba nieobeznana z
kongruencjami. W każdym wierszu wypisuję reszty z dzielenia przez 5. W kolumnie 3 piszę k+4
zamiast k+9, bo różnią się o 5, więc mają tę samą resztę przy dzieleniu przez 5:
k k+1 k+4 (k2) k2+1
0 1 4 (0) 1
1 2 0 (1) 2
2 3 1 (4) 0
3 4 2 (4) 0
4 0 3 (1) 2
Jak widać, w każdym wierszu jest jakieś 0 (kolumna k2 się nie liczy, jest „pomocnicza", do
wyliczenia reszty w następnej kolumnie), czyli przy dowolnej reszcie z dzielenia k przez 5
któryś z czynników w naszym iloczynie (a więc i cały iloczyn) jest podzielny przez 5.
Uważam, że warto wspomnieć tę prostą metodę tabelkową, gdyż jest ogólna i dostępna dla każdego.
19 wrz 21:13
Nuti: NIE Tarnowskie G.!
19 wrz 21:13