proszę o rozwiązanie, jest to pilnee ! Prosze o pomoc !
niki: 1. Oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) gdy a1=10, a2=40
2. Oblicz różnicę ciągu arytmetycznego (an) w którym a3=14, S3=30
3. Rozwiąż równanie 3+5+7+...+x=48
29 wrz 19:36
5-latek: r=a2−a1
n=20
a20= a1+(n−1)*r
Wzor na Sn sobie znajdz
29 wrz 19:39
===:
2) Skoro S3=30 to a2=10 zatem r=4
29 wrz 19:41
niki: a skąd to n? że = 20?
29 wrz 19:45
===:
3)
x=a
1+(n−1)r=3+2n−2=2n+1
| | 3+x | | x−1 | |
48= |
| * |
| =... itd  |
| | 2 | | 2 | |
29 wrz 19:47
niki: to co w sumie z tym 3?
29 wrz 19:52
niki: ?
29 wrz 19:58
henrys: 3+5+7+9+11+13=48
x=13
29 wrz 20:01
29 wrz 20:01
5-latek: Witaj
29 wrz 20:03
henrys:
29 wrz 20:04
niki: mam tu coś takiego Oblicz różnicę ciągu arytmetycznego (an) w którym a3=−4, S3=70
i mam takie rozwiązanie
a5=a1+4r
a9=a1+8r
28=a1+a1+4r
−4=a1+8r
14=a1+2r
−4=a1+8r
18=−6
r=−3
skąd to 28 i 14?
29 wrz 20:10
29 wrz 20:14
niki: ale skąd to 28

? bo nadal nie wiem
29 wrz 20:20
henrys: to nie jest dobre rozwiązanie
29 wrz 20:20
niki: to proszę o prawidłowe

siedzę tu już 5 godzin
29 wrz 20:21
henrys: z tego zapisu wynika, że a3=14, co nie jest prawdą
29 wrz 20:21
niki: I skąd w tym 1 zadaniu Oblicz sumę dwudziestu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an)
gdy a1=10, a2=40 wyszło n=20?
29 wrz 20:22
niki: więc jaka jest prawda? Tylko proszę o pełne rozwiązanie bo po tych skrótach nic nie wiem
29 wrz 20:23
niki: ?
29 wrz 20:25
5-latek: Iskad w zadaniu nr 1 n=20 ?
A sume ilu wyrazow [początkowych masz obliczyć ?
29 wrz 20:26
niki: no 20, czyli n=20?
29 wrz 20:28
niki: a jeśli mam 10, to n=10?
29 wrz 20:28
5-latek:
29 wrz 20:28
niki: ok, to teraz jeszcze raz powoli zadanie 2
29 wrz 20:30
===:
ty niki jesteś daria
29 wrz 20:31
:): Ja sie tylko tak "obronie" ze to co skopiowałas NIKI−DARIO było przy założeniu, ze a
9=−4

nie
a
3
29 wrz 20:31
:): i S5...
29 wrz 20:34
niki: tak to ja Daria, i to właśnie przy tym 1 założeniu nie wiem skąd to 28 i cała reszta
29 wrz 20:35
===:
ciągle coś plącze ...raz S5=70 potem S3
29 wrz 20:35
===:
Wpisz porządnie zadanie .... JEDNO
29 wrz 20:36
:): napisalem ci przecież


!
wiec jak sobie pomnożysz obie sorny razy 2/5 to masz
70* 2/5=28=a
1+a
5
!
29 wrz 20:37
niki: Oblicz różnicę ciągu arytmetycznego (an) w którym a9= −4, S5=70
29 wrz 20:38
29 wrz 20:40
niki: ok, no to teraz to samo tylko a3=14, S3=30
29 wrz 20:41
:): moze ktos...
29 wrz 20:41
niki: spokojnie nie krzycz! nie wiedziałam nawet co do czego tam

Dziękuje
29 wrz 20:41
niki: kolego liczę na dalszą pomoc ^^
29 wrz 20:42
henrys:
29 wrz 20:42
:): Nie no....nie krzycze..

jestem bardzo wesoły.. nie miało tak wygladac
29 wrz 20:43
===:
z faktu iż S5=70 wynika, że a3=14
29 wrz 20:44
:): jeżeli a
3=14, S
3=30 to
a
3=a
1+2r
wiec
a
1+2r=14
wiec
a
1+2r=14
a
1+r=10
wiec r=4, a
1=6
29 wrz 20:47
niki: a pełne rozwiązanie?
29 wrz 20:48
niki: dobra zaraz to przeanalizuje, i przejdźmy do 3
29 wrz 20:49
niki: jeszcze raz
29 wrz 20:49
===:
i tak to jest jak w jednym poście masz kilka zadań a dodatkowo powołujesz się na jeszcze inne
Juz mnie tu nie ma
29 wrz 20:50
niki: po prostu chce zeby ktos to prosto mi wytłumaczył
29 wrz 20:51
5-latek: Odpowiedz mi na takie pytanie
Co oznacza to ze S3= 30?
29 wrz 20:51
29 wrz 20:51
niki: 5−latek, nie mam pojęcia. Tak jest w zadaniu, s to chyba suma
29 wrz 20:56
niki: serio "

" pomóż !

bo to jest straszne
29 wrz 20:56
:): Wiesz co masz zrobić! Nie pisz kolejnych 10 takich przykładów na tej tablicy tylko przeanalizuj
ze 2 co zostały zrobione!
29 wrz 21:01
5-latek: S
3=30
Oznacz a to ze suma 3 początkowych wyrazow tego ciągu wynosi 30
czyli a
1+a
2+a
3=30
Wzor na sune n początkowych wyrazow
Teraz ile rowna się n? ile wynosi a
3 ?
A w ogole co oznacza ze a
3=14?
Przepraszam kolege ze się wcinam
29 wrz 21:01
:): spoko spoko

Ja już sobie ide chyba..
29 wrz 21:02
niki: nooo nie

3
29 wrz 21:03
5-latek: Masz wolna i nieprzymuszona wole
29 wrz 21:03
:): Napisałem CI DARIO

Absolutnie nie jestem tu złośliwy, ale no jak chcesz sie cos nauczyc to
musisz analizowac


! A nie tylko przepisyac.
Poczytaj te 2 przykłady, spróbuj zrobić podobne SAMA, innej opcji nie ma na dłuższą mete...
Pozdrawiam CIEPŁO
29 wrz 21:05
niki: a3 że 3 wyraz ciągu = 14
29 wrz 21:05
niki: ranek mnie tu zastanie !

siedze 5 godzin i juz nie mam sily na analizowanie kompletnie, to
jakies zlo

29 wrz 21:07
5-latek: Dobrze n=3
czyli możemy zapisac ze
Wiec piszsemy
Teraz wylicz z tego a
1
29 wrz 21:07
:): Na początku zawsze jest ciężko..ale jak zobaczysz potem 10 raz ten sam typ zadanai..to
będziesz zmęczona z nudów... ;

Powodzenia


PS; Jak będziesz bardzo zdesperowana to co jakiś czas będe lookał
29 wrz 21:08
niki: ok, dziękuje za pomoc
29 wrz 21:09
5-latek: Ale a
3=14 bo to wiemy
29 wrz 21:09
niki: moment moment
29 wrz 21:09
5-latek: Post 21:03 (to wielka pomylka z mojej strony
Ja myslaem ze to napisala Daria a nie Ty. Bardzo przepraszam . Wybacz staremu
29 wrz 21:11
niki: a1=24?
29 wrz 21:12
niki: ?
29 wrz 21:16
5-latek: No to pokaz jak liczylas
29 wrz 21:19
niki: nie mam pojęcia. a1=30−14/2=16/2=8*3=24
29 wrz 21:21
niki: ?
29 wrz 21:31
5-latek: Może nie odpowiadaj tutaj na forum ale odpowiedz sobie sama na takie pytanie
Jakim cudem ja znalazłam się w liceum ?
Przeciez takie cos to powinnas sobie policzyć w pamięci
| | a1+14 | |
Zobacz |
| ile się musi rownac żeby pomnożone przez 3 dalo 30 ? |
| | 2 | |
MUsi się rownac 10 bo 10*3=30
wiec a
1=6
29 wrz 21:32
niki: no nie, a skoro nie wiem to pytam. bo gdybym wiedziala nie bylo by mnie tu przez 6 godzine
29 wrz 21:37
5-latek: Albo
| | a1+14 | |
30= |
| *3mozna zapisac tak |
| | 2 | |
| | 3(a1+14 | |
30= |
| mnożymy obie strony przez 2 żeby pozbyć się mianownika |
| | 2 | |
60=3(a
1+14)
60=3a
1+42
60−42=3a
1
18=3a
1
Nic dziwnego ze siedzisz 5 godzin nad zadaniem skoro nie potrafisz liczyc
29 wrz 21:40
niki: dobrze że są tacy jak Ty, którzy potrafią. dzięki
29 wrz 21:45
5-latek: Nie ma za co

Ale zadanie nie jest skończone bo masz obliczyć roznice
wiec
a
3=a
1+2r to
a
3=14
a
1=6
to 14=6+2r to 14−6=2r to 8=2r to r= ?
29 wrz 21:48
niki: 4 ?
29 wrz 21:49
5-latek:
29 wrz 21:52
niki:
29 wrz 21:53
5-latek: No to teraz sprawdzamy
a1=6
a2=a1+r= 6+4=10
a3= a1+2r= a2+r= 10+4=14 (czyli dobrze bo z warunków zadania mielismy podane a3=14
no to a1+a2+a3= 6+10+14= ?
29 wrz 21:56
niki: 30
29 wrz 21:58
5-latek: Zadnie było w sumie na 10 minut a TY siedzialas ile godzin ?
29 wrz 21:59
niki: ale ja nie siedziałam z tym zadaniem tylko ogolnie, zeby tez cos zrozumiec
29 wrz 22:01
5-latek: Dobrze

Teraz dobranoc
29 wrz 22:05
niki: dobranoc

dziękuje
29 wrz 22:06