Proszę o pomoc!!! :) PILNE
Daria:
Oblicz sumę dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) gdy a1=5, r=4
29 wrz 17:32
29 wrz 17:34
Daria: Oblicz różnicę ciągu arytmetycznego (an) w którym a9=−4, S5=70
29 wrz 17:38
:): też wystarczy tylko podstawić, ale zrobie ci
zatem
28=a
1+a
5
Wiemy też, że a
9=−4
a
5=a
1+4*r
a
9=a
1+8*r
mamy wieć
28=a
1+a
1+4*r
−4=a
1+8
r
Układ liniowy 2 niewiadome
29 wrz 17:42
:): Ty szukasz r
29 wrz 17:42
Daria: ogólnie potrzebuje większej pomocy na szybko bo nie mam pojęcia o co chodzi
29 wrz 17:55
:): 28=2a1+4*r
−4=a1+8*r
14=a1+2r
−4=a1+8r
18=−6r stąd r=−3
29 wrz 18:00
Daria: Oblicz różnicę ciągu, więc tak
29 wrz 18:03
:): yhy
29 wrz 18:04
Daria: Rozwiąż równianie 2+4+8+...+x=254
29 wrz 18:07
:): a
1=2
r=2
x=a
n=a
1+(n−1)*r
Podstaw, wylicz n, i potem wylicz x.
29 wrz 18:08
:): a srorry NIEEEEEE
29 wrz 18:09
:): tu masz ciag geometryczny!
29 wrz 18:09
Daria: a skąd to 28?
29 wrz 18:09
:): a
1=2
q=2
x=a
n=a
1*q
n−1
wyznacz n,i potem x
29 wrz 18:10
29 wrz 18:10
Daria: nie mam na to pomysłu, proszę rozwiąż
29 wrz 18:12
:): Dobra, za te pomyłki zrobie
127=−(1−2
n)=−1+2
n
wiec
128=2
n
ale
128=2
7
zatem n=7
wiec
x=a
7=a
1*q
6=2*2
6=2
7
29 wrz 18:13
Daria: dzięki, mam jeszcze 2 z innej bajki chyba
29 wrz 18:19
Daria: za 3 książki których ceny tworzą ciąg geom. zapłacono 70 zł. Najdroższa z nich kosztowała o 10
zł więcej niż dwie pozostałe razem. Ile kosztowała każda z książek?
29 wrz 18:22
Daria: jest ktoś?
29 wrz 18:37
:):
a1+a1q+a1q2=70
a1q2=a1+a1q+10
29 wrz 18:38
Daria: i tyle?
29 wrz 18:39
:): taki masz układ
a1 − cena pierwszej
a1q drugiej
a1q2 trzeciej
29 wrz 18:39
:): No masz to rozwiązać

Spróbuj coś sama zacząc
29 wrz 18:40
Daria: czekaj mam pytanie co do 1 zadana czyli oblicz sume dziesieciu poczatkowych wyraow. korzystam z
tego wzoru an=a1+(n−1)*r
czyli a1=5, r=4
an=5+(n−1)*4
an=5+n+4
an=
... i dalej nie wiem
29 wrz 18:47
Daria: dobra mam to w zeszycie, bo pani na lekcji zrobila ale i tak ie kumam, więc chodźmy dalej
29 wrz 18:53
Daria: ?
29 wrz 19:02
Daria: Suma 2 i 6 wyrazu = 34 a suma 1 i 5 wyrazu = 17. Który wyraz tego ciągu wynosi 64?
29 wrz 19:06
Daria: jest ktoś?
29 wrz 19:19