parametr m
Tomek: Dla jakich wartości parametru m równanie
16x−4x*4−m2+1=0 ma dwa różne pierwiastki
29 wrz 18:34
29 wrz 18:35
Tomek: Ale mam tu m2
29 wrz 18:37
:): to nic nie szkodzi..
29 wrz 18:37
Tomek: No to spróbuję
29 wrz 18:38
olekturbo: @

moglbys wyjasnic mi dlaczego trzeba dodac dodatkowe warunki oprocz delta > 0 bo nie rozumiem
29 wrz 18:38
olekturbo: : )
29 wrz 18:38
===:
4x=t gdzie t>0
t2−4t−m2+1=0
Δ>0
x1+x2>0
x1*x2>0
29 wrz 18:38
olekturbo: wlasnie nie wiem dlaczego x1+x2>0 i x1*x2>0
29 wrz 18:39
olekturbo: myslalem ze wystarczy Δ > 0
29 wrz 18:40
Tomek: Ale nie wychodzi
29 wrz 18:43