znajdź parametr
Tomek: Dla jakich wartości parametru mεR równanie 4x+(m−2)*2x+4=0 ma dwa różne pierwiastki
rzeczywiste
29 wrz 18:12
:): 4x=(2x)2
i potem
2x=t
Kiedy kwadratowe ma 2 różne itd...
29 wrz 18:15
olekturbo: funkcja 4
x+(m−2)2
x+4 ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste ⇔ Δ > 0
2
x = t
t
2+(m−2)t+4 > 0
(m−2)
2−16>0
m
2−4m+4−16>0
m
2−4m−12>0
Δ
1 = 16+48 = 64
√Δ = 8
m ∊ (−
∞,−2) u (6,
∞)
29 wrz 18:16
Mila:
4x+(m−2)*2x+4=0 ⇔
(2x)2+(m−2)*2x+4=0
2x=t, t>0
t2+(m−2)*t+4=0
1) Δ>0
2) t1+t2>0
3) t1*t2>0
Rozwiąż warunki, (2) i (3) wzory Viete'a.
29 wrz 18:16
Tomek: Wielkie dzięki
29 wrz 18:18
olekturbo: Mila
a po co jeszcze t1+t2> 0 i t1*t2>0
29 wrz 18:24
Mila:
bo t=2x>0
29 wrz 18:30