podzielność
stud: 232 + 230 = 230(22 + 20) = 230 * 5
Jak pokazać, że ta liczba jest podzielna przez 10 ?
27 wrz 19:30
Bogdan:
229*2*5
27 wrz 19:31
ICSP: = 10 * 229
27 wrz 19:31
Eta:
...=10*229
27 wrz 19:32
stud: Jeszcze takie jedno pytanie skoro x0,125 = 3 to ile równa się x0,5
x 54 = 3 i jak to teraz przekształcić ?
27 wrz 19:38
:): 0.5=0.125*4
5/4=0.125*10
27 wrz 19:39
:): wiec x0.5=(x0.125)4 itd..
27 wrz 19:40
Eta:
x
1/8=3 /
4 ⇒ x
1/2=3
4 =81
27 wrz 19:42
stud: Dziękuje za pomoc
27 wrz 19:44
stud: | | 3 | |
Jeszcze jedno pytanie, jeśli można o rozwiązanie doszedłem do równania 16x = |
| i co mam |
| | 4 | |
teraz zrobić ?
27 wrz 19:55
Eta:
x= log16(3/4) = 0,5(log43 −1)
27 wrz 20:03
stud: No a teraz nie powinno wychodzić, że x = 1 ? Bo nie ma takiej wartości w odpowiedziach ?
27 wrz 20:13
Eta: Napisz oryginalną treść zadania ! to pogadamy
27 wrz 20:16
stud: | | 1 | | 1 | |
ok  log 16( |
| + |
| ) |
| | 2 | | 4 | |
27 wrz 20:17
Eta:
Napisz jakie masz propozycje odpowiedzi: A/ B/ C/ D/
27 wrz 20:24
stud: A/ −1+log1612
B/ 1+ log1612
C/ 6
D/ −6
27 wrz 20:26
Eta:
log16(3/4)= log16(12/16)= log1612−log1616= log1612 −1= −1+log1612
odp A
27 wrz 20:31
stud: Musze to na spokojnie przeanalizować
27 wrz 20:48
Eta:
Na przyszłość pisz koniecznie w zadaniu testowym warianty odpowiedzi(bo nie jestem
duchem
log
16(3/4) = −1+log
1612 = 0,5( log
43 −1) ( co napisałam tu
20:03
jasne?
27 wrz 20:54
stud: Ok wydaje mi się, że tak.

Eta a mogłabyś mi jeszcze pomóc ?
27 wrz 21:09
Eta:
Pisz ... w czym ? to pomogę
27 wrz 21:10
stud: Trójkąt prostokątny ma boki a i b (a > 0 i b> 0) wpisano kwadrat . I mam wykazać , że długość
| | ab | |
boku kwadratu jest równa |
| . |
| | a + b | |
27 wrz 21:14
27 wrz 21:16
stud: Dziękuje za pomoc i dobranoc
27 wrz 21:20
Eta:
Dobranoc
27 wrz 21:24