nierówności kwadratowe
onaa: Jak rozwiązać takie nierówności?
x2≥3
x2<2
x2≤0
x2>−3
27 wrz 17:38
truskawka: przerzucasz wszystko na lewą stronę, żeby po prawej mieć 0, potem wzór skróconego mnożenia
(a−b)(a+b) = a
2+b
2
a jak masz przykład: x
2 ≤0 to...myśl

kiedy kwadrat liczby będzie mniejszy bądź równy 0....?

i zadaj sobie pytanie, czy w ogóle może być mniejszy
27 wrz 17:44
onaa: x2−3≥0 tak?
27 wrz 17:47
truskawka: tak teraz musisz to rozłożyć:
(x−√3)(x+√3), narysować parabolę, i odczytać dla jakich wartości x będzie ≥ 0
27 wrz 17:52
4max: ona
Musisz zauwazyc ze np. (√3)2=3 tak samo np. (√5)2=5 albo (√7)2=7
wiec x2−3= (x−√3)(x+√3)
A rozloz np. x2−25
27 wrz 17:58
27 wrz 17:58
truskawka: wzór to oczywiście a
2−b
2 literówka
27 wrz 17:58
pigor: ..., jak rozwiązać takie nierówności ? x
2 ≥3 ; x
2< 2 ; x
2≤ 0 ; x
2 >−3
M zauważ, że, wcale nie potrzebne tu żadne równania kwadratowe ;
wystarczy, że skorzystasz z własności |x| np. tak :
x2 ≥3 ⇔ |x| ≥
√3 ⇔
x ≤−√3 v x ≥√3 ⇔
x∊(−∞;−√3] U [√3;+∞) ;
x2< 2 ⇔ |x|<
√2 ⇔
−√2< x< √2 ⇔
x∊(−√2; √2) ;
x2≤ 0 ⇔ |x|≤ 0 ⇔ |x|=0 v |x|<0 ⇔ |x|=0 v x∊∅ ⇔ |x|=0 ⇔
x=0 ;
x2>−3 prawa strona < 0, a x
2 wiesz prawda

więc
x∊∅ . ...
28 wrz 00:33