Zadania z wyrażeń algebraicznych
kamil: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
1) Wykaż, że jeśli |
| + |
| + |
| = |
| to conajmniej dwie spośród liczb a,b,c |
| | a | | b | | c | | a+b+c | |
są liczbami przeciwnymi.
Ustaliłem, że jeśli są przeciwnymi to np. a+b=0 lub a+c=0 lub b+c=0 , więc :
(a+b)(b+c)(a+c)=0
Zał:
Jak to dalej rozpracować, żeby to udowodnić? Muszę doprowadzić do iloczynu aby wystąpił
przynajmniej jeden z tych czynników wyżej, aby mi się wyzerowało, ale po rozkładzie i
wymnożaniu nic mi nie wychodzi

2)Wklejam fotę bo nie mogłem rozpisać, błędy były i nie czytelne :
http://iv.pl/images/78158615473537073685.png
3) Udowonij, ze jeżeli b=a−1 to
(a+)(a
2+b
2)(a
4+b
4)(a
2+b
8)(a
16+b
16)(a
32+b
32)=a
64+b
64
4) Oblicz
x
4+y
4+z
4 jeżeli x+y+z=0 i x
2+y
2+z
2=a
27 wrz 15:06
27 wrz 15:13
4max: zadanie nr 1
a+b+c≠0
a≠0 b≠0 c≠0
27 wrz 15:15
ICSP: Drugie:
Chyba trzeba to na siłę przekształcać, ja osobiście bym zaczął od przemnożenia liczik i
mianownika przez (x2 + a2)−1/2 − (x2 − a2)−1/2, ale nie gwarantuje, że to dobra
droga.
27 wrz 15:20
ICSP: Trzecie jest źle przepisane.
27 wrz 15:21
ICSP: Czwarte:
Kombinuj ze wzorkiem :
(a+b+c)2 = a2 + b2 + c2 + 2(ab + ac + bc)
27 wrz 15:23
kamil: Faktycznie, poprawka co do 3 :
3) Udowonij, ze jeżeli b=a−1 to
(a+b)(a2+b2)(a4+b4)(a8+b8)(a16+b16)(a32+b32)=a64+b64
28 wrz 07:22
kamil: Te 4 jak mam podstawić?
28 wrz 08:48
ZKS:
Zadanie 4.
Jak nie będziesz umiał dojść to się pomoże.
28 wrz 09:54
kamil: a2= (x2+y2+z2)2 ?
Dlaczego podzielone przez 2 ?
28 wrz 10:04
ZKS:
Czy dla Ciebie x4 + y4 + z4 = (x2 + y2 + z2)2? Czegoś tam jeszcze brakuje.
28 wrz 10:06
kamil: jeszcze − 2xy−2xz−2yz ?
28 wrz 13:47
Kacper:
28 wrz 14:55
Mila:
4)Oblicz: x
4+y
4+z
4 jeżeli x+y+z=0 i x
2+y
2+z
2=a
(x+y+z)
2=x
2+y
2+z
2+(2xy+2xz+2yz)⇔
0=a+(2xy+2xz+2yz)⇔
| | a2 | |
x2*y2+x2*z2+y2*z2+2xy*xz+2xy*yz+2xz*yz= |
| ⇔ |
| | 4 | |
| | a2 | |
x2*y2+x2*z2+y2*z2+2xyz(x+y+z)= |
| ⇔ |
| | 4 | |
| | a2 | |
x2*y2+x2*z2+y2*z2+2xyz*0= |
| ⇔ |
| | 4 | |
x
4+y
4+z
4=(x
2+y
2+z
2)
2−2*(x
2*y
2+x
2*z
2+y
2*z
2)=
28 wrz 17:06
ICSP: Nadal 3 źle przepisane.
28 wrz 17:08
ed_eu: 3 przepisane dobrze
29 wrz 15:35
ZKS:
To w takim razie jest to nieprawdą.
Zadanie 3.
(a + b)(a2 + b2)(a4 + b4)(a8 + b8)(a16 + b16)(a32 + b32) = a64 + b64
b = a − 1 ⇒ a − b = 1
L = (a + b)(a2 + b2)(a4 + b4)(a8 + b8)(a16 + b16)(a32 + b32) =
1 * (a + b)(a2 + b2)(a4 + b4)(a8 + b8)(a16 + b16)(a32 + b32) =
(a − b)(a + b)(a2 + b2)(a4 + b4)(a8 + b8)(a16 + b16)(a32 + b32)
(a2 − b2)(a2 + b2)(a4 + b4)(a8 + b8)(a16 + b16)(a32 + b32) =
a64 − b64 ≠ a64 + b64 = P
29 wrz 16:08
kamil: a nie sorry powinno być ....=a64−b64
29 wrz 18:26
kamil: ref
30 wrz 13:52
Godzio: Z którym jeszcze masz problem?
30 wrz 13:56
Godzio:
Zad. 2
Podnoszę do potęgi − 2 całe wyrażenie:
[ (x
2 + a
2)
−1 − 2(x
4 − a
4)
−1/2 + (x
2 − a
2)
−1 ] /
[ (x
2 + a
2)
−1 + 2(x
4 − a
4)
−1/2 + (x
2 − a
2)
−1 ]
Mnożę licznik i mianownik przez (x
2 − a
2)(x
2 + a
2) = x
4 − a
4
[ x
2 − a
2 − 2(x
4 − a
4)
1/2 + x
2 + a
2 ] /
[ x
2 − a
2 + 2(x
4 − a
4)
1/2 + x
2 + a
2 ]
| 2x2 − 2(x4 − a4)1/2 | |
| = |
| 2x2 + 2(x4 − a4)1/2 | |
| | x2 − (x4 − a4)1/2 | |
= |
| |
| | x2 + (x4 − a4)1/2 | |
| | m2 + n2 | |
Wstawiam x = a( |
| )1/2 |
| | 2mn | |
| | m2 + n2 | |
x4 − a4 = a4( |
| )2 − a4 = |
| | 2mn | |
| | m2 + n2 | | m2 + n2 | |
= a4( |
| − 1)( |
| + 1) = |
| | 2mn | | 2mn | |
| | (m − n)2(m + n)2 | |
= a4 |
| |
| | 4m2n2 | |
| | (m − n)(m + n) | |
(x4 − a4)1/2 = a2 |
| |
| | 2mn | |
| | m2 + n2 | | (m − n)(m + n) | |
x2 − (x4 − a4)1/2 = a2 |
| − a2 |
| = |
| | 2mn | | 2mn | |
| | m2 + n2 − m2 + n2 | | n | |
= a2 |
| = a2 |
| |
| | 2mn | | m | |
| | m | |
x2 + (x4 − a4)1/2 = a2 |
| |
| | n | |
| x2 − (x4 − a4)1/2 | | n2 | |
| = |
| |
| x2 + (x4 − a4)1/2 | | m2 | |
Nie wiem czy to jest istotne bo nie sprawdzałem, ale w pewnym momencie założyłem sobie, że m >
n. Dla m < n wynik może się nieco zmienić, moment ten zaznaczyłem na
czerwono. Sprawdzaj
dokładnie bo mogłem się gdzieś pomylić
30 wrz 14:15