suma i różnica f. trygonometrycznych
Agata: Za pomocą poznanych wzorów wyprowadź wzór na:
a) sin3α
b) cos3α
26 wrz 16:13
:): sin(α+(α+α))=sin(α)cos(α+α)+sin(α+α)*cos(α)
cos(α+α)=cos(α)*cos(α)−sin(α)*sin(α)
sin(α+α)=sin(α)*cos(α)+sin(α)*cos(α)
polącz to wszystko i tyle
26 wrz 16:20
26 wrz 16:21
:): sin(α)=sin(α)*(cos
2(α)−sin
2(α))+2sin(α)*cos(α)*cos(α)
=sin(α)(cos
2(α)−sin
2(α)+2cos
(α))
=sin(α)(3cos
2(α)−sin
2(α))
cos
2(α)=1−sin
2(α)
wiec
3cos
2(α)=3−3sin
2(α)
wiec
sin(α)=sin(α)(3−3sin
2(α)−sin
2(α))=sin(α)(3−4sin
2(α))=3sin(α)−4sin
3(α)
Drugi sama

analogicznie

Pozdrawiam
26 wrz 16:34