Funkcje
Dejwid: Witam, jaka jest kolejność wykonywania przekształcen wykresów funkcji?
26 wrz 13:25
Aga1.: Podaj przykład funkcji
26 wrz 13:33
Dejwid: Log2Ix−3I
26 wrz 14:05
Kacper:
1. y=log2x
2. y=log2|x|
3. y=log2|x−3|
26 wrz 15:19
Dejwid: A czemu wartość bezwzględna nie może być pierwsza
26 wrz 19:24
pigor: ...może być, jeśli "w głowie" masz wykres funkcji y=log
2x
której wykres jest tylko dla x>0, zatem y=log
2|x| jest dla x≠0
a więc odbijasz w symetrii względem osi OY cały wykres funkcji y=log
2x
i otrzymany wykres o osi symetrii x=0 przesuwasz w prawo o dwie
jednostki, czyli o wektor [0, 2] otrzymując co trzeba − swój wykres . ...
26 wrz 19:39
Metis: Też kiedyś miałem problem z kolejnością przekształceń

Ale " przekształcenia wykonujemy od wewnątrz"

>>
296483
26 wrz 19:40