przekształcenie funkcji
john2: | | 1 | |
Przekształcenie funkcji g(x) = f(|x − |
| |) |
| | 4 | |
| | 1 | |
Najpierw robię przekształcenie f(|x|), potem przesuwam wykres o wektor [ |
| ,0] ? |
| | 4 | |
27 cze 12:16
ICSP: Przekształcenia wykonujemy od wewnątrz
27 cze 12:18
john2: | | 1 | |
Gubię się. Czyli najpierw przesuwam o wektor [ |
| ,0], potem wykres odbijam względem osi OY? |
| | 4 | |
27 cze 12:27
ICSP:
27 cze 12:29
J: To co pod osia OX nad os
27 cze 12:29
ICSP: J nie, to co w pierwszej i czwartej ćwiartce symetrycznie na drugą i trzecią ćwiartkę
odpowiednio
27 cze 12:30
john2: Weźmy f(x) = sinx
Zróbmy przekształcenie g(x) = f(| x − π |)
f(x − π) = sin(x − π)
f(|x − π|) = sin|(x − π)|
http://www.mathe-fa.de/en#result
Niestety nie umiem podać linku do wykresów
wpisuję odpowiednio
sin(x)
sin(x − pi)
sinabs(x − pi)
ten ostateczny wykres nie wygląda na odbity względem OY
27 cze 12:38
J: Racja
27 cze 12:39
john2: hmm, chwileczkę...jednak jest odbity
wcześniej wpisałem
sin(abs(x−pi))
i nie był, nie rozumiem.
27 cze 12:45
john2: sorry, jednak nie jest obity, zignorujcie post z 12:45
27 cze 12:48
PW: Powiedzmy o tym prościej (o tym pierwszym problemie). Wiadomo, że funkcja
| | 1 | |
osiąga te same wartości dla argumentów symetrycznych względem prostej x = |
| . Wystarczy |
| | 4 | |
| | 1 | |
zatem znaleźć wykres funkcji f(x) dla x ≥ |
| , po czym przekształcić go za pomocą symetrii |
| | 4 | |
o osi
27 cze 13:01
john2: | | 1 | |
Czyli, mówiąc prymitywniej, najpierw przesuwam wykres o wektor [ |
| ,0], |
| | 4 | |
| | 1 | |
"wymazuję" tę cześć wykresu na lewo od prostej x = |
| , |
| | 4 | |
| | 1 | |
odbijam to co jest po prawej od x = |
| na lewo |
| | 4 | |
?
27 cze 13:08
Godzio:
Twój początkowy pomysł był dobry. Najpierw symetria, później o wektor.
Przy przesuwaniu pierwsza współrzędna wektora 'włazi' do x.
Więc tutaj masz:
f(x) = sinx
Symetria częściowa:
g(x) = f(|x|) = sin|x|
Przesunięcie o wektor v = [π,0]
h(x) = g(x − π) = f(|x − π|) = sin|x − π|
Drugi sposób też jest ok, ale trzeba go umiejętnie robić, rozpisując w ten sposób, nie pomylisz
się. Tak jak napisał PW jeżeli przesuniesz o wektor to później musisz odbijać względem
prostej, którą reprezentuje pierwsza współrzędna wektora, a wykonując działanie na odwrót
zawsze otrzymujesz symetrię częściową względem osi OY.
27 cze 13:15
john2: Ok. Dziękuję Wam.
27 cze 13:19