Wyznacz dziedzinę, oraz najmniejszą wartość funkcji:
Anulka16:
napewno 10x+8x
2−x
4>0, tylko nie wiem co dalej bo nie wychodzą normalne pierwiastki, proszę o
podpowiedź jak to rozwiązać, pozdrawiam
26 wrz 00:25
:): x(10+8x−x
3)
i rzeczywiscie pierwiastek tego co w nawaisie to 3.3186..

i jest tylko 1...trzeba
pomyslec..jak go zgrabnie wyliczyc
26 wrz 00:30
:): ale w sumie coś nie gra..... bo ta funkcja nie ma najmniejszej wartości...
26 wrz 00:39
:): limx→o+f(x)=∞
26 wrz 00:39
:): dobrze przepisałas
26 wrz 00:40
Anulka16: o matko, przy 10 nie ma X
26 wrz 00:43
:): no to prosto
10+8x2−x4=0
x2=t ...
26 wrz 00:44
:): pierwiastki wychodzą dosć "dzikie" ale wiadomo jak je policzyć, są 2
x1=√4+√26
x2=−√4+√26
x∊(x2,x1)
26 wrz 00:52
:): Aaa policze ci

x
2=t
czyli
−t
2+8t+10=0 /*(−1)
czyli
t
2−8t−10=0
(t−4)
2−16−10=0
(t−4)
2−26=0
(t−4)
2=26
t−4=
√26 lub t−4=−
√26
wiec
t=
√26+4 lub t=−
√26+4
ale t=x
2>0
wiec t=−
√26+4 nie spełnia
zatem t=
√26+4
t=x
2
wiec
x
2=
√26+4
wiec
x=
√√26+4 lub x=−
√√26+4
26 wrz 00:55
Anulka16: wyszedł pierwiastek pod pierwiastkiem, ale nikt nie mówił że będzie łatwo

. dziękuję za
pomoc
26 wrz 00:56
:): 
Trzymaj sie
26 wrz 00:57
:): nie ta minka miala byc
26 wrz 00:57
:):
26 wrz 00:57
Anulka16: dałam radę sama

, a jak teraz wyznaczyć tą najmniejszą wartość funkcji? podstawić pod x
−√√26+4 i obliczyć to wyrażenie?
26 wrz 00:59
:): nie nie..wtedy by ci wyszlo zero w mianowniku
26 wrz 01:02
:): Jesteś w LO czy na studiach? (pomysle jak ci podpowiedziec)
26 wrz 01:02
Anulka16: W LO, to są zadania powtórzeniowe do matury i sporo rzeczy pozapominałam dlatego mam teraz
problem
26 wrz 01:04
:): Zauważ po pierwsze, ze funkcja będzie miała najmniejsza wartość, gdy
√10+8x2−x4 będzie miało największą wartość
26 wrz 01:05
:): czyli 10+8x2−x4 największe..
26 wrz 01:05
:): analizując tak jak poprzednio
x
2=t
10−+8t−t
2 jest parabolą zwróconą w dół wiec najwiecej ma w wierzchołku (dla t=4, łatwo
sprawdzić)
czyli
t=4=x
2=>x=2 lub x=−2
dla takiego argumentu 10+8x
2−x
4 będzie największe wieć f najmniejsze..
26 wrz 01:07
:): (wpis z 00−39 był nieprawdziwy..ale chociaz dzieki niemu dobrze przepsialas potem zadanie

)
26 wrz 01:11
Anulka16: skoro to parabola z ramionami do dołu, a w zadaniu nie ma określonego zbioru to skąd wiemy
gdzie będzie najmniejsza wartość
26 wrz 01:15
:): tej paraboli ma to być największa

! wartosć...przeczyaj jeszcze raz co napisalem
26 wrz 01:16
Anulka16: skąd się wzięło t=4, chyba pora iść spać
26 wrz 01:24
:): niee...
np z tego, że wyszło nam przedtem, że
t=
√26+4 lub t=−
√26+4 //pierwiastki 10+8t−t
2=−t
2+8t+10
a wierzchołek jest zawsze pomiędzy pierwiastkami (symetria) więc
| | −b | |
albo jak cie to nie przekonuje to wsp wierzchołka to |
| |
| | 2a | |
26 wrz 01:29
Anulka16: | | 1 | |
ok rozumiem, czyli najmniejsza wartość tej funkcji to |
| dla x=2 i x=−2 i taka powinna |
| | √26 | |
być odpowiedź?
26 wrz 01:38
:): taak!
26 wrz 01:41
Anulka16: dziękuję pięknie, dobrej nocy
26 wrz 01:50
:): dobrej nocy

!
26 wrz 01:51