Stosując tw. Greena oblicz:
Enn: Stosując tw. Greena oblicz:
∫ 2ydx+(3x−y)dy, K to brzeg trójkąta ABC A(0;0), B(0;−2), C(1;0)
K
Jak robić takie coś? Bardzo proszę o pomoc
25 wrz 21:11
Enn: ma ktoś jakiś pomysł?
25 wrz 21:53
25 wrz 22:14
Enn: dziękuje
25 wrz 22:20
Enn: P(x;y)=2y
Q(x;y)=3x−y
∫∫ (3−2)dxdy=∫∫ dxdy
D D
i teraz mam wyznaczyć granice całkowania ale nie wiem jak i co. Proszę o pomoc
26 wrz 10:40
daras: przecież masz podane współrzędne wierzchołków
26 wrz 11:44
Enn: nie wiem
26 wrz 11:59
Enn: proszę o pomoc
26 wrz 12:00
daras: A( xa, ya) , B(xB, yB) całkujesz ∫dx w granicach xA − xB a ∫dy ya, yB itd.
26 wrz 12:05
Enn: mógłbym prosić o rozpisanie?
26 wrz 12:11
Enn: bardzo uprzejmie proszę
26 wrz 12:45
ICSP: Całka podwójna z jedynki to pole obszaru. Chyba umiesz policzyć pole trójkąta ?
26 wrz 12:58
Enn: ∫∫dxdy=..? y∊<−2;0> a x∊<0;1/2y+1> tak? it o rozwiązać?
D
26 wrz 13:08
ICSP:

to twój obszar. Ile wynosi jego pole ?
26 wrz 13:10
Enn: 1
26 wrz 13:14
ICSP: i tyle wynosi twoja całka.
26 wrz 13:14
Enn: ale dobrze napisałem w poście o 13:08?
26 wrz 13:17
ICSP:
26 wrz 13:21
Enn: to jak to będzie?
26 wrz 13:45
ICSP: albo taka :
x ∊ [0,1] , y ∊ [−2 , 2y −2]
albo taka :
| | y + 2 | |
x ∊ [0 , |
| ] , y ∊ [−2 , 0] |
| | 2 | |
Możesz wybrać
26 wrz 13:49
Enn: i całkę z jedynki rozwiązać w takim obsarze?
26 wrz 13:55
ICSP:
26 wrz 13:57
Enn: dziękuje
26 wrz 13:58