Oblicz ∫_{k{ xydx + sinydy po brzegu trójkąta o wierzchołkach
ryter: Bardzo proszę o pomoc! Oblicz ∫{k{ xydx + sinydy po brzegu trójkąta o wierzchołkach : A(−1,0)
B(0,0) C(0,2) .
21 wrz 11:22
Nuti: Widzę, że poprawiłeś współrzędne trójkąta, ale niestety nie pamiętam, jak się takie paskudztwo
liczy...
21 wrz 11:26
J:
Juz Ci ktoś napisał, że to nie jest trójkąt
21 wrz 11:26
J:
a .... poprawił
21 wrz 11:27
Nuti: Teraz już jest! To ja byłam
21 wrz 11:27
henrys: @ Nuti należy się

za te piękne rozwiązania i podpowiedzi
21 wrz 11:31
J:
a czy funkcję podcałkową też dobrze przepisałeś/aś ?
21 wrz 11:50
Nuti: Dzięki, @henrys, chociaż w tym przypadku moja pomoc nie na wiele się zdała

Może jednak
zajrzę do jakiegoś podręcznika do „calculusa"...
21 wrz 11:52
ryter: J. − tak, dobrze przepisałem.
21 wrz 11:58
Nuti: Sięgnęłam do (bardzo) starego i zapomnianego zeszytu ze studiów i chyba rozwiązałam! Nie
gwarantuję poprawności. Zaraz zapiszę.
21 wrz 12:28
5-latek: Tylko jedna osoba na tym forum siega do zeszytow ze studiow .
Wiec kochana Pani doktor niech Pani nie mowi ze to nie jest Pani
21 wrz 12:34
21 wrz 12:35
Nuti:

Znalazłam zapomniane twierdzenie Greena. Zamienia całkę po krzywej na całkę powierzchniową.
Nigdy jeszcze nie pisałam całek w tym edytorze. Mam nadzieję, że nie wyjdzie z tego jakaś
masakra.
Na obrazku obszar D znajduje się wewnątrz trójkąta ABC, a prosta AC ma równanie y=2x+2. K to
krzywa (suma trzech odcinków). Widzę, że nie ma tu symboli do pochodnych cząstkowych, użyję
więc literki d...
Z twierdzenia Greena:
| | dQ(x,y) | | dP(x,y) | |
∫K (P(x,y)dx+Q(x,y)dy)=∫∫D ( |
| − |
| )dxdy |
| | dx | | dy | |
W Twoim przypadku
P(x,y)=xy, a Q(x,y)=siny
czyli
| dP(x,y) | | dQ(x,y) | |
| =x, a |
| =0 |
| dy | | dx | |
Podstawiamy wszystko do wzoru z twierdzenia Greena:
Twoja całka po łamanej = ∫∫
D(0−x)dxdy=∫∫
D(−x)dxdy
a to się równa, z twierdzenia Fubiniego (najpierw całkuję po y−ku dla każdego x, od 0 do 2x+2,
jak pokazuje zielona kreseczka na rysunku, a później wszystko po x od −1 do 0. Trudno tu
zapisać granice całkowania...):
= ∫
−10(∫
02x+2(−x)dy)dx=∫
−10(−xy)|
02x+2)dx=∫
−10(−x(2x+2)−0)dx=
| | 2x3 | | −2 | | 1 | |
= ∫−10(−2x2−2x)dx=(− |
| −x2)|−10=0−(− |
| −1)= |
| . |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
Mam nadzieję, że się nigdzie nie pomyliłam! Sprawdź szczególnie uważnie wszystkie minusy po
ostatnim znaku równości, bo jest ich tak dużo, że łatwo się pomylić!
21 wrz 13:03
Nuti: @5−latek
Dziecko, naprawdę mnie z kimś mylisz, Ty mnie na oczy nie widziałeś! Poza tym nikt do mnie
nigdy nie mówił na pani...
21 wrz 13:08
Nuti: Myślisz, że ja mam jeszcze jakiś inny nick na tym forum? Otóż nie, jestem tu tylko jako Nuti, i
to od bardzo niedawna. 2 tygodnie? Nigdy przedtem tu nie byłam.
21 wrz 13:09
Nuti: @Qulka, powiedz im, że nie jestem Tobą, bo mnie już ktoś pytał, czy Tobą jestem i pewnie
@5−latkowi również o Ciebie chodzi (widziałam kiedyś, jak sięgałaś po zeszycik

).
21 wrz 13:17
5-latek: Nuti 
jasne jest ze Cie na oczy nie widziałem . Nawet gdbys była z mojej czy sąsiedniej miejscowości
to skad mialbym wiedzieć.
Skoro napisalas ze (bardzo starego) to mniemam z tego ze nie jesteś już dwudziestolatka
tylko dorosla kobieta a do takiej zwracam się na Pani (tak mnie wychowano
A to dziecko w następnym roku skończy 58lat
21 wrz 13:22
Nuti: @5−latek
wyluzuj, do mnie naprawdę nigdy w życiu nikt na pani nie mówił... Bardzo dziwnie bym się czuła,
gdybyś teraz zaczął. Chyba nie mam do Ciebie na pan?
21 wrz 13:30
ryter: Chyba wszystko okej, kojarzę wzór Greena. Dziękuję bardzo @Nuti
21 wrz 13:30
5-latek: Nuti 
OK
Alez oczywiście ze nie .
Zaraz będę wyjezdzal do pracy i jak wroce mam nadzieje ze będziesz mi pomagać w moich
zadankach
21 wrz 13:39
5-latek:
21 wrz 13:40
Nuti: Ja często myślę, że Twoje zadanka są „tak dla jaj" i że tylko sobie z nas żartujesz...
21 wrz 13:43
Qulka: zdecydowaną większość zadań robię z głowy i na tempo, ale czasem pamięć zawodzi i sięgam po
zeszyty

jednakże nie jestem jedyną osobą która starannie prowadzi notatki i zachowuje je
przez lata, więc zdecydowanie nie jest to wskaźnik i wyznacznik mnie

jakbym miała zmieniać nick to raczej wrócę do aniabb, bo obecna zmiana wynikała z faktu, że po
długiej przerwie zapomniałam jak się logowałam

i absolutnie żadnych innych nie będę używać
21 wrz 14:23
Dobromir: powinno być "Qlka" bo wtedy jest bardziej stylowo. Przecież i tak to "u" tam będzie

tak jak
np. w słowie "Qszetka" albo "Qwejt"
21 wrz 14:29
Qulka: i wtedy będą do mnie mówić Olka
21 wrz 14:30
Dobromir: chyba tylko analfabeci

grunt to być w dzisiejszych czasach trendi. Ja niestety z moim
imieniem nie mam lekko
21 wrz 14:32
21 wrz 14:35
ICSP: Wzór Grenna ma pewne założenia które trzeba sprawdzić przed zastosowaniem.
21 wrz 15:04