geometria: trójkąt wpisany w okrąg
grudka: Na trójkącie o bokach długości √7, √8, √9 opisano okrąg.
Oblicz długość promienia tego okręgu.
R=abc / 4PΔ
PΔ=√p(p−a)(p−b)(p−c)
√6+7√104 ← mam przeczucie, że źle mi wyszło...
24 wrz 15:02
Eta:
1/ sprawdzamy jaki to trójkąt
a=
√7, b=
√8 , c=
√9
a
2+b
2>c
2 −−− to trójkąt jest ostrokątny
zatem 7+8>9 czyli ten trójkąt jest ostrokątny
środek okręgu opisanego na nim leży wewnątrz trójkąta
z tw. kosinusów:
| | 7+8−9 | | 3 | |
cosγ= |
| = |
| |
| | 2*√7*√8 | | √56 | |
| | √47 | |
to sinγ= √1−cos2γ ⇒ sinγ= |
| |
| | √56 | |
| | c | |
z tw. sinusów : 2R= |
| ⇒ R=............ dokończ |
| | sinγ | |
24 wrz 16:22
Eta:
W tym sposobie, który podałam ....... obliczenia są bardziej przyjazne
24 wrz 16:24
PW: 299447 przemek ania], jeśli jeszcze nie zrozumiałeś, to zaraz cię ktoś utłucze.
24 wrz 19:16