prawdopobienstwo kule
patix882: z urny w ktorej jest 8 kul białych, 2 czarne losujemy 9 kul. oblicz prawdopobieńtwo ze w urnie
zostanie biala kula.
21 wrz 15:43
J:
musimy wylosować: 2 czarne i 7 białych:
21 wrz 15:47
PW: A dowcipnie? Jest jakaś różnica między "w urnie została jedna biała" a "z urny wyciągnęliśmy
jedną białą"? Dla mnie żadna − poza miejscem położenia jednej białej i reszty kul.
21 wrz 15:51
patix882: a mozna to zrobic metoda drzewka?
21 wrz 16:02
PW: Nie, stanowczo nie jest to zadanie do realizacji za pomocą drzewka.
Sprawdziłaś chociaż, czy J i ja mamy identyczne wyniki?
21 wrz 16:19
przemek ania: hej co tam
21 wrz 17:02
patix882: J policzyl dobrym sposobem
21 wrz 20:21
J:
Sposób
PW też jest dobry:
| | | | 8 | | 4 | |
IAI = | = i P(A) = |
| = |
| |
| | | 10 | | 5 | |
21 wrz 20:29