Funkcja trygonometryczna kata
M: Witam, na lekcji mialem funkcje trygonometryczne katow dowolnych i mam zadanie, nastepujace :
Znajdz funkcje trygonometryczna kata 150 stopni.
Totalnie nie wiem jak sie za to zabrac, bo nie bylo mnie na tej lekcji, a to zadanie domowe,
prosilbym o pomoc.
23 wrz 22:21
Mila:
To pierwsza lekcja z funkcji trygonometrycznych?
Wzory redukcyjne znasz?
23 wrz 22:29
M: Tak, pierwsza. Z tego co wiem to na lekcji zaznaczali na ukladzie radiany i to wszystko, a
zadnych wzorow narazie nie ma.
23 wrz 22:30
Mila:
Na pewno znasz wartości dla kąta 30
o, bo to już w Gm jest podawane.
| | 1 | |
sin(150o)=sin(180−30)=sin(30)= |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
cos(150o)=cos(180−30)=−cos(30o)= |
| |
| | 2 | |
| | √3 | |
tg(150o)=tg(180−150)=−tg(30)=− |
| |
| | 3 | |
ctg(150
o)=ctg(180−150)=−ctg(30)=−
√3
23 wrz 22:35
Saizou :
Mila od kiedy w gimnazjum jest trygonometria ?
23 wrz 22:36
23 wrz 22:37
23 wrz 22:37
M: Na poprzedniej lekcji mialem taka zamiane, lecz nie bylo −ctg i −tg tylko bez minusow.
Teraz nie bedac na jednej lekcji na matmie to czarna magia sie robi nagle, ale dziekuje za
rozwiazanie
23 wrz 22:39
Mila:
Jest taki wierszyk o znakach funkcji trygonometrycznych:
W pierwszej (ćwiartce) wszystkie są dodatnie
W drugiej tylko sinus
w trzeciej tangens i cotangens
a w czwartej cosinus.
Kąt (150o) jest kątem z drugiej ćwiartki, więc cosinus, tangens i cotangens tego kata są
ujemne, stąd,
ten minus.
23 wrz 22:47
Aga1.:

Jeśli nie było wzorów redukcyjnych to
Rysujesz trójkąt równoboczny tak jak na rysunku wtedy α=90
0+60
0=150
0
| | a√3 | |
h w trójkącie równobocznym h= |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
Na drugim ramieniu kąta α wybierasz dowolny punkt P(x,y), u nas x=−h, y= |
| a |
| | 2 | |
r=
√x2+y2,u nas r=a
i podstawiasz do wzorów
| | y | | 1/2a | | 1 | |
sinα= |
| , u nas sin1500= |
| = |
| |
| | r | | a | | 2 | |
itd
24 wrz 09:42