Pomocy- nie wychodzi
Klusek: | | 6 | | 10 | |
Wykaż, że ciąg ( |
| , −16√7−12 , |
| ) jest ciągiem |
| | √7+3 | | √7−3 | |
arytmetycznym.
22 wrz 20:45
Nuti: Sprawdź, że ten w środku jest sumą zewnętrznych. Doprowadzając do wspólnego mianownika pamiętaj
o wzorze skróconego mnożenia.
22 wrz 20:50
Nuti: Sorry, że 2 razy ten w środku jest sumą zewn. Wychodzi Ok.
22 wrz 20:52
Klusek: korzystając ze wzory 2a2=a1 + a3 nie może mi wyjść
22 wrz 20:54
Klusek: Bardzo proszę o pomoc, bo w żaden sposób nie chce mi to wyjść. Liczyłem też różnice a2 − a1 i
a3−a2 i też wychodzi inna.
22 wrz 21:18
lala: bo to nie jest ciąg arytmetyczny, musiałeś/aś coś źle przepisać
22 wrz 21:23
Klusek: Niestety, dobrze przepisane, bo to zadanie z książki.
22 wrz 21:26
:): w takiej wersji jak jest rzeczywiscie nie wychodzi
22 wrz 21:30
lala:
| 6 | | 10 | |
| + |
| =U{6(√7−3)+10({√7+3)}{(√7+3)(√7−3)}= |
| √7+3 | | √7−3 | |
| 6√7−18+10√7+30 | | 16√7+12 | | −16√7−12 | |
| = |
| = |
| |
| 7−9 | | −2 | | 2 | |
ok jest arytmetyczny
22 wrz 21:32
lala: cud
22 wrz 21:34
lala:
22 wrz 21:34
:): kurde...to chyba tez sie myknałem w obliczeniach
22 wrz 21:35
lala: kurde

no nie jest
22 wrz 21:35
lala: liczyłam szacując i nie wychodził arytmetyczny
i rzeczywiście nie jest
22 wrz 21:37
22 wrz 21:50
lala: oczywiście, to nie jest ciąg arytmetyczny!
22 wrz 21:52
22 wrz 21:54
Klusek: dzięki
22 wrz 21:56
:): | | 1 | |
czyli jest zwiazek a1+a3= |
| a2 a nie a1+a3=2a2 |
| | 2 | |
22 wrz 21:56
Nuti: jest arytmetyczny, przecież policzyłaś o 21:31. Ja też liczyłam, tak samo wyszło. Trzeba razy 2
i już.
22 wrz 22:01
Nuti: Sorry, @lala i inni, macie oczywiście rację. Brakowało podwojenia. Sprawdziłam na kalkulatorze
i wyrazy ciągu są równe w przybliżeniu 1,063, −54,33 i −28,23, więc nie jest to ciąg
arytmetyczny...
23 wrz 07:42