Szereg liczbowy przyrównany do 2/5
Andzio: Rozwiąż równanie
(x
2−1/2)−(x
2−1/2)
3+(x
2−1/2)
5−...=2/5
Nie wiem jak się za to zabrać, z góry dziękuje za pomoc
Janek191:
(x
2 − 0,5) − (x
2 − 0,5)
3 + (x62 − 0,5)
5 − ... = 0,4
a
1 = x
2 − 0,5
q = − (x
2 − 0,5)
2
Jeżeli I q I < 1 to mamy po lewej stronie sumę nieskończonego ciągu geometrycznego
| | x2 − 0,5 | |
|
| = 0,4 |
| | 1 +( x2 − 0,5)2 | |
x
2 − 0,5 = 0,4*(1 + ( x
2 − 0,5)
2)
x
2 − 0,5 = 0,4 + 0,4*( x
4 − x
2 + 0,25)
x
2 − 0,5 − 0,4 − 0,4 x
4 + 0,4 x
2 − 0,1 / * 10
10 x
2 − 5 − 4 − 4 x
4 + 4 x
2 − 1 = 0
4 x
4 − 14 x
2 + 10 = 0 / : 2
2 x
4 − 7 x
2 + 5 = 0
Δ = 49 − 4*2*5 = 49 − 40 = 9
√Δ = 3
| | 7 − 3 | | 7 + 3 | | 5 | |
x2 = |
| = 1 lub x2 = |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
więc
x = − 1 lub x = 1 lub x = − 0,5
√10 lub x = 0,5
√10 ( nie spełniają
warunku I q I < 1 )
Odp. x = − 1 lub x = 1
====================