liczby niewymierne (2)
5-latek: Witam
Zadanie : Udowodnij ze pierwiastek z liczby naturalnej jest albo liczba naturalna albo
niewymierna
| | p | | p | |
zapisze ze √n= |
| gdzie |
| jest nieskracalny i podniosę to do potęgi drugiej |
| | q | | q | |
| | p2 | |
(tak ja przy badaniu niewymierności to dostane n= |
| |
| | q2 | |
Z tego n*q
2=p
2 i teraz chyba trzeba jakies wnioski
22 wrz 09:38
Nuti: Liczba czynników pierwszych nie może się zgadzać po obu stronach, bo kwadraty ją podwajają.
Czyli niech p1 będzie dzielnikiem p i niech maksymalną potęgą p1 dzielącą p będzie k. p1 nie
dzieli q (założenie o nieskracalności), czyli musi p1k dzielić n i jest to również najwyższa
potęga p1 dzieląca n.
No i masz sprzeczność, bo z n*q2=p2 wynika, że p12k dzieli n...
Coś w tym stylu chyba działa.
22 wrz 09:53
5-latek: Dzien dobry

Dziekuje zaraz to przetrawię
22 wrz 10:01
Nuti: Niestarannie zapisałam, p1 jest oczywiście dzielnikiem pierwszym, może to było jasne z
pierwszego wierza, później zapomniałam o podkreśleniu tego faktu.
22 wrz 10:11
22 wrz 10:24
5-latek: Czesc
bezendu 
Dzieki
22 wrz 11:00