matematykaszkolna.pl
Dowód bezendu: Mam takie zadnie z listy PWr Udowodnij, że liczba 5 jest niewymierna f(x)=x25 Gdyby ten wielomian miał pierwiastki wymierne, to z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu, musiałaby to być jedna z liczb −5,5,1,−1 Żadna z tych liczb nie jest pierwiastkiem tego wielomianu, zatem nie ma on pierwiastków wymiernych. Więc 5 nie jest liczbą wymierną. Co tu jeszcze mam dopisać ? Żeby było poprawnie. Nie chodzi o poziom liceum tylko poziom politechniki.
31 sie 18:48
Kacper: Czasem niektórzy doktorzy mogą się doczepić, że słowo "udowodnij" domaga się skorzystania z definicji.
31 sie 18:55
bezendu: To może pokaż jak inaczej przeprowadzić ten dowód. Ja to robiłem na bazując na tym co robiłem do matury emotka
31 sie 18:56
Andrzej: To twierdzenie dotyczy wielomianów o współczynnikach całkowitych. Podany przez Ciebie wielomian nie spełnia założenia. Takie rzeczy dowodzi się najlepiej metodą "nie wprost", czyli zakłada się, że liczba jest wymierna i doprowadza do sprzeczności z założeniem,
31 sie 18:58
zombi:
 p 
Załóżmy, że

jest pierwiastkiem wielomianu f(x), gdzie p,q∊C i NWD(p,q) = 1
 q 
Wtedy
 p 
f(

) = 0
 q 
p2 p2 

5 = 0 ⇔

= 5, wobec tego
q2 q2 
p2 = 5q5 Lewa strona jest liczbą wymierną natomiast prawa niewymierną. Ew. pokazać dodatkowo, że 5 jest nierwymirny
31 sie 18:59
Saizou : bezednu widzę że uważnie nie oglądałeś http://www.portal.pwr.wroc.pl/1811035,241.dhtml
31 sie 19:03
bezendu: Saizou nie oglądam tych wykładów.
31 sie 19:06
Saizou : to przepraszam, myślałem że je widziałeś
31 sie 19:07
Mila: Bezendu, chyba chodzilo Ci o wielomian w(x)=x2−5
31 sie 19:13
bezendu: Nie, napisałem liczba 5. O żadne wielomian mi nie chodziło. emotka
31 sie 19:19
Mila: To rozumiem, ale chciałeś skorzystać z własności wielomianu o całkowitych współczynnikach.
31 sie 19:26
bezendu: Tak, ale jak się okazuję to jest błędne.
31 sie 19:27
Mila: Nie jest to błędna droga . w(x)=x2−5 to wielomian o całkowitych wsp., jeśli posiada wymierne pierwiastki to są podzielnikami (−5) A={−1,1,5,5} wymierne liczby , które mogą być pierwiastkami wielomianu. x2−5=0⇔ x=5∉A lub x=−5∉A ⇒5 nie jest liczbą wymierną. R=W∪ NW⇔5− liczba niewymierna.
31 sie 19:35
bezendu: Tak napisałem przecież. I również wypisałem takie same pierwiastki... 18:58...
31 sie 19:38
Kacper: Nie napisałeś tego samego. emotka
31 sie 19:54
bezendu: ?
31 sie 19:56
jakubs: x25 ≠ x2−5
31 sie 19:57
bezendu: A no tak ale gafa. Ale chodziło mi o to co Mili emotka
31 sie 20:01
m: Załóżmy, że 5 da się zapisać w postaci nieskracalnego ułamka
 m 
5 =

,
 n 
m − całkowite n − całkowite różne od zera wykonujemy potęgowanie
 m2 
5 =

n2 
5n2 = m2 5 * n * n = m * m Przyjrzyj się uważnie tej równości. n, m nie da się już skrócić dalej, zatem jak n=5 to m może być na przykład 7 i wtedy mamy trzy piątki po lewej i zero piątek po prawej, albo inny przypadek Jak m = 5 to n może być na przykład 11, wtedy po lewej mamy jedną piątkę a po prawej dwie. W tej równości przy rozkładzie na czynniki pierwsze liczba 5 występuje po lewej stronie nieparzystą ilość razy. Po prawej zaś stronie parzystą ilość razy lub w ogóle. Wobec tego równanie jest fałszywe. Jeszcze raz. Wiemy, że liczby w równaniu są rozłożone na czynniki pierwsze, czyli aby równanie było prawdziwe obie liczby po lewej i prawej stronie w równaniu muszą mieć taką samą ilość składników. Wykazaliśmy, że tak nie jest (po lewej stronie nieparzysta liczba piątek, po prawej parzysta), zatem równanie jest sprzeczne a tym samym liczba 5 nie jest wymierna. Jest niewymierna.
31 sie 20:17
bezendu: Znalazłem rozwiązanie w linku który kiedyś podała mi Mila to samo co 20:17 kopiuj−wklej
31 sie 21:09
bezendu: Ale dziękuję za pomoc emotka
31 sie 21:10