parametr
hihihi: wyznacz wartości parametru m, dla których równanie x2 − mx + 2 = 0 ma dwa rozwiązania
spełniające warunek x1 = 2*x2 – 3.
21 wrz 23:18
21 wrz 23:21
21 wrz 23:23
hihihi: powiedzcie mi tylko jakie warunki, proszę
21 wrz 23:24
Eta:
Idę bo.........................
21 wrz 23:24
Qulka: (x−p)(x−2p+3) =0 pomnożyć , porównać z wielomianem
2p2−3p=2 wylicz p
−3p+3 = −m wylicz m
21 wrz 23:26
hihihi: Qulka, z jakich warunków wynika ta odpowiedz?
21 wrz 23:27
hihihi: o dziękuję
21 wrz 23:27
Janek191:
Δ > 0
21 wrz 23:27
hihihi: to sa na to warunki?, cgyba jednak nie
21 wrz 23:30
hihihi: Janek191, tylko delta?
21 wrz 23:31
hihihi: a jak rozpisać x1=2*x2−3
21 wrz 23:31
Qulka:
x1=2p−3
x2=p
21 wrz 23:39
Mila:
x
1=2x
2−3 z treści zadania
x
1*x
2=2 z wzorów Viete'a
(2x
2−3)*x
2=2
2x
22−3x
2−2=0
Δ=25
Podstawiamy do równania:
I)
II)
2
2−2m+2=0
2m=6
m=3
22 wrz 00:01