oblicz wspolczynnik a b c
xzr: oblicz wspolczynnik a b i c funkcji kwadratowej jesli funkcja ma dwa miejsca zerowe −2 i 4 oraz
f(0)=16
oblicz wspolczynnik a b c funkcji kwadratowej jesli miejsacami zerowymi sa 1 i −3 a jej
wykresem jest parabola do ktorej jest styczna prosta o rownaniu y=−4
z wyjasnieniem prosze
21 wrz 19:14
ICSP: Pierwsze : użyj postaci iloczynowej.
Drugie: skoro styczna jest równoległa do osi OX, to mamy od razu, że y
w = −4. x
w doliczysz z
| | x1 + x2 | |
równości : xw = |
| . Znów skorzystaj z postaci iloczynowej. |
| | 2 | |
21 wrz 19:16
Nuti: 1. f(x)=ax2+bx+c
Warunki zadania zapisujesz następująco, tworząc układ trzech równań z trzema niewiadomymi:
a*(−2)2+b*(−2)+c=0 (bo f(−2)=0, bo −2 to miejsce zerowe)
a*42+b*4+c=0 (bo f(4)=0, bo 4 to miejsce zerowe)
a*02+b*0+c=16 (bo f(0)=16)
Rozwiązujesz układ równań, znajdujesz a, b i c i gotowe.
21 wrz 19:20
xzr: prosze o wyjasnienie tego zadania w calosci
21 wrz 19:20
Nuti: Pomysł @ICSP jest oczywiście lepszy!
21 wrz 19:20
Nuti: Wyjaśniłam.
21 wrz 19:20
xzr: prosze o wyjasnienie sposobu @icsp
21 wrz 19:22
21 wrz 19:28
xzr: y=(x+2)(x−4) co dalej?
21 wrz 19:34
ICSP: f(x) = a(x+2)(x−4)
Teraz wykorzystaj współrzędne punktu do wyliczenia niewiadomej a
21 wrz 19:36
xzr: czyli?
21 wrz 19:41
Nuti: x=0, y=16
21 wrz 19:42
xzr: a=−2?
21 wrz 19:44
ICSP: 
. Podstaw i wymnóż wszystko.
21 wrz 19:46
xzr: ok mam dziekuje a drugie
21 wrz 19:54
xzr: ?
21 wrz 19:59
ICSP: identycznie. Tylko zamiast punktu (0 , 16) masz punkt (1 , −4)
21 wrz 20:10
Nuti: @xzr
Rozumiesz, skąd się wziął punkt (1,−4), czy mam wytłumaczyć? Tego nie widać tak natychmiast.
21 wrz 20:27
xzr: dlaczego 1 ?
21 wrz 20:28
xzr: prosze o rozwiazanie oczatku bo wychodzi mi 0
21 wrz 20:31
xzr: ?
21 wrz 20:34