logarytmy
ddr: Zlogarytmuj wyrażenie... co to w ogóle znaczy?
Mam zbiór zadań i przykład
Zlogarytmuj wyrażenia, stosując zapis log jako skrót logp z dowolną, ale ustaloną podstawą p:
a) 2ab
odpowiedź: log2 + loga + logb
Schemat jest tu prosty ale nie rozumiem co to znaczy, że ja coś logarytmuje. Przecież jak
przekształcimy to w taki sposób to wynik będzie zupełnie inny niż w przypadku mnożenia. Może
mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi?
20 wrz 20:40
20 wrz 20:46
PW: Logarytm − jak każda inna funkcja f określona w pewnej dziedzinie D − argumentom x∊D
przyporządkowuje f(x).
Przecież gdy liczysz wartość funkcji f(x) = √x, x∊[0,∞) to też "wynik jest zupełnie inny".
Jeżeli
a = 10·3,
to
√a = √10·3 = √10·√3.
Taką czynność nazywamy "pierwiastkowaniem" i wtedy się chyba nie dziwisz?
20 wrz 20:59