Zadania maruralne przygotowanie
Kaja: 1)Okrąg podzielono na pięć łuków o długościach 3,5,7,9,d. Kąt wpisany oparty na łuku o długości
3 ma miarę 15 stopni. Zatem.
2) numer dowodu osobistego składa się dziewięciu znaków, których trzy początkowe są wielkimi
literami a pozostałe − cyframi> Pierwsza z cyfr jest cyfrą kontrolną i jest wyznaczana
jednoznacznie w zależności od pozostałych ośmiu znaków. Ile numerów dowodów osobistych można
utworzyć jeśli do dyspozycji mamy 26−liter alfabetu?
3) wysokość czworościanu foremnego o krawędzi długości 6 jest równa
undefined
20 wrz 12:03
Eta:

Z treści zadania |∡AOB|=2*15
o=30
o
| | 1 | |
to długość łuku AB= |
| długości całego okręgu ⇒ cały okrąg ma długość 36 |
| | 12 | |
zatem 3+5+7+9+d=36 ⇒
d=12
sprawdzenie : 3x+5x+7x+9x+12x=360
o ⇒ x= 10
o to |∡AOB|=3*10
o= 30
o czyli ok
20 wrz 15:55
20 wrz 15:55
20 wrz 15:56
KKKK: Cześć. Jak by mi ktoś wytłumaczył prościej zadanie 1?
16 sie 13:30
Mila:
Czego nie rozumiesz?
Związek miar kąta środkowego i wpisanego na tym samym łuku jasna ?
16 sie 15:15
16 sie 18:03