Sprawdzenie
Psychopata: Dla jakich wartości parametru k∊R funkcja
f(x)= { 2kx
2+3 gdy x≤1
a) jest ciągła w R
b) jest różniczkowalna w R
Odp.
W a) trzeba sprawdzić granice jednostronne lim
x→1+ i lim
x→1− i muszą być równe oraz muszą
być równe z f(1). Tak?
W b) trzeba sprawdzić dla jakiego k lim
h→0+=lim
h→0− tak?
Jak tak , to jak to dalej zrobić bo nie wiem
Jak nie , to jak to zrobić
19 wrz 14:00
Kacper:
a) tak
19 wrz 14:52
Psychopata: b) ?
19 wrz 14:59
Nuti: b) liczysz pochodną lewostronną (normalnie ze wzoru, czyli f'(x)=4kx) i prawostronną (też z
gotowego wzoru) i sprawdzasz, dla jakiego k obie pochodne mają tę samą wartość dla x równego
1.
19 wrz 16:58
Nuti: a) otrzymuję dwie wartości k, a Ty, Psychopato?
19 wrz 17:02
19 wrz 17:02
Nuti: b) i oczywiście tylko i wyłącznie te dwie wartości k rozważasz w b, bo warunkiem koniecznym
różniczkowalności w punkcie jest ciągłość w tym punkcie!
19 wrz 17:03
Nuti: sam się tak nazwał, to jak mam do niego mówić?
19 wrz 17:04
:): no spoko spoko..

D
19 wrz 17:05
Nuti: No problem, też się uśmiałam
19 wrz 17:05
Nuti: b) różniczkowalność tylko dla jednej wartości k.
19 wrz 17:09
Mila:
Zmień nicka,bo czytając , zawsze przychodzi mi na myśl "Psychoza" Polańskiego.
Na pewno jesteś sympatyczną osóbką, a tak się wygłupiasz.
19 wrz 21:38
Psychopata: Przepraszam że tak nie pisałem ale nie byłem w domu
@
Mila nie znasz mnie i uwierz mi że nie jestem
@
Nuti znowu mi próbowałaś pomóc
Podpunkt a) mi wyszedł
Podpunkt b)
A skąd mam wiedzieć że funkcja jest różniczkowalna dla x<1 i dla x>1. Bo nie ma "ostrzy" ?
"Ostrzem" w ksiązce Pazdro nazwali taki niepłynny niegładki (cholera wie jak to określić)
punkt w którym można poznać że funkcja ciągła nie ma pochodnej.
Ej ale tego b) nie umiem

Zrobi ktoś gotowca? xd
20 wrz 00:09
Mila:
b)
f(x)=2kx
2+3 gdy x≤1
| | 2k*(1+h)2+3−(2k+3) | |
limh→0 |
| otrzymasz granicę w zależności od k |
| | h | |
| | | |
limh→0 |
| otrzymasz granicę w zależności od k |
| | h | |
obie granice mają być sobie równe.
Dobranoc, jutro spojrzę.
20 wrz 00:29
Psychopata: Dobranoc Mila − ja juz na nic dzisiaj nie mam siły wiec jutro zerkne
20 wrz 01:21
Mila:
Najpierw trzeba było ustalić, czy istnieje parametr k dla którego funkcja jest ciągła,
myślałam, że to ustalone.
1)
lim
x→1− (2kx
2+3)=2k+3
2)
2k
2+3k+1=0
3) Teraz w ilorazach różnicowych rozważ te dwa przypadki.
20 wrz 13:57
Psychopata: ok
21 wrz 01:13
Nuti: Według mnie nie trzeba wcale używać ilorazów różnicowych (chyba że nauczyciel tego wymaga),
mamy gotowe wzory na pochodne prawo− i lewostronną, można ich spokojnie użyć i porównać
granice prawo− i lewostronne pochodnych jako funkcji. Tak jest prościej (bo nie trzeba wracać
do definicji) i wg mnie poprawnie.
21 wrz 07:55
Nuti: @Psychopato, Wiesz, że funkcja dla x<1 jest różniczkowalna, bo to zwykły wielomian (stopnia 2).
Dla x>1 to po prostu funkcja wymierna (wielomian przez wielomian), a takie też są
różniczkowalne w całej swojej dziedzinie. Nie przejmuj się więc ostrzami.
Domyślam się, że omawialiście w szkole te przykłady (wielomiany i funkcje wymierne) pokazując
różniczkowalność tych funkcji i że możecie już używać tej wiedzy, nie udowadniając jej w kółko
od nowa. Ale sprawdź na wszelki wypadek w zeszycie, może moje domysły są błędne.
21 wrz 08:01
Mila:
Tak. Nie musi być z definicji.
21 wrz 15:35
Psychopata: Nie znam wzoru na pochodne jednostronne moi drodzy. W Pazdrze nie było wzorów na to. Są gdzieś
w internecie
21 wrz 16:15
:): @Mila 00:29 zła pochodna prawostronna f(0) = 2k−3 a nie −1/k
23 kwi 18:37
23 kwi 21:01