matematykaszkolna.pl
Sprawdzenie Psychopata: Dla jakich wartości parametru k∊R funkcja f(x)= { 2kx2+3 gdy x≤1
 −1 
{

gdy x>1
 kx 
a) jest ciągła w R b) jest różniczkowalna w R Odp. W a) trzeba sprawdzić granice jednostronne limx→1+ i limx→1− i muszą być równe oraz muszą być równe z f(1). Tak? W b) trzeba sprawdzić dla jakiego k limh→0+=limh→0− tak? Jak tak , to jak to dalej zrobić bo nie wiem Jak nie , to jak to zrobić
19 wrz 14:00
Kacper: a) tak
19 wrz 14:52
Psychopata: b) ?
19 wrz 14:59
Nuti: b) liczysz pochodną lewostronną (normalnie ze wzoru, czyli f'(x)=4kx) i prawostronną (też z gotowego wzoru) i sprawdzasz, dla jakiego k obie pochodne mają tę samą wartość dla x równego 1.
19 wrz 16:58
Nuti: a) otrzymuję dwie wartości k, a Ty, Psychopato?
19 wrz 17:02
:): hahha... "a ty Psychopato?"
19 wrz 17:02
Nuti: b) i oczywiście tylko i wyłącznie te dwie wartości k rozważasz w b, bo warunkiem koniecznym różniczkowalności w punkcie jest ciągłość w tym punkcie!
19 wrz 17:03
Nuti: sam się tak nazwał, to jak mam do niego mówić? emotka
19 wrz 17:04
:): no spoko spoko.. D
19 wrz 17:05
Nuti: No problem, też się uśmiałam emotka
19 wrz 17:05
Nuti: b) różniczkowalność tylko dla jednej wartości k.
19 wrz 17:09
Mila: Zmień nicka,bo czytając , zawsze przychodzi mi na myśl "Psychoza" Polańskiego. Na pewno jesteś sympatyczną osóbką, a tak się wygłupiasz.
19 wrz 21:38
Psychopata: Przepraszam że tak nie pisałem ale nie byłem w domu @Mila nie znasz mnie i uwierz mi że nie jestem @Nuti znowu mi próbowałaś pomóc Podpunkt a) mi wyszedł Podpunkt b) A skąd mam wiedzieć że funkcja jest różniczkowalna dla x<1 i dla x>1. Bo nie ma "ostrzy" ? "Ostrzem" w ksiązce Pazdro nazwali taki niepłynny niegładki (cholera wie jak to określić) punkt w którym można poznać że funkcja ciągła nie ma pochodnej. Ej ale tego b) nie umiememotka Zrobi ktoś gotowca? xd
20 wrz 00:09
Mila: b) f(x)=2kx2+3 gdy x≤1
 2k*(1+h)2+3−(2k+3) 
limh→0

otrzymasz granicę w zależności od k
 h 
 −1 
f(x)=

dla x>1
 kx 

−1 −1 

k*(1+h) k 

limh→0

otrzymasz granicę w zależności od k
 h 
obie granice mają być sobie równe. Dobranoc, jutro spojrzę.emotka
20 wrz 00:29
Psychopata: Dobranoc Mila − ja juz na nic dzisiaj nie mam siły wiec jutro zerkne
20 wrz 01:21
Mila: Najpierw trzeba było ustalić, czy istnieje parametr k dla którego funkcja jest ciągła, myślałam, że to ustalone. 1) limx→1 (2kx2+3)=2k+3
 −1 −1 
limx→1+

=

kx k 
2)
 −1 
2k+3=

/*k
 k 
2k2+3k+1=0
 1 
k=−1 lub k=−

2 
3) Teraz w ilorazach różnicowych rozważ te dwa przypadki.
20 wrz 13:57
Psychopata: ok
21 wrz 01:13
Nuti: Według mnie nie trzeba wcale używać ilorazów różnicowych (chyba że nauczyciel tego wymaga), mamy gotowe wzory na pochodne prawo− i lewostronną, można ich spokojnie użyć i porównać granice prawo− i lewostronne pochodnych jako funkcji. Tak jest prościej (bo nie trzeba wracać do definicji) i wg mnie poprawnie.
21 wrz 07:55
Nuti: @Psychopato, Wiesz, że funkcja dla x<1 jest różniczkowalna, bo to zwykły wielomian (stopnia 2). Dla x>1 to po prostu funkcja wymierna (wielomian przez wielomian), a takie też są różniczkowalne w całej swojej dziedzinie. Nie przejmuj się więc ostrzami. Domyślam się, że omawialiście w szkole te przykłady (wielomiany i funkcje wymierne) pokazując różniczkowalność tych funkcji i że możecie już używać tej wiedzy, nie udowadniając jej w kółko od nowa. Ale sprawdź na wszelki wypadek w zeszycie, może moje domysły są błędne.
21 wrz 08:01
Mila: Tak. Nie musi być z definicji.
21 wrz 15:35
Psychopata: Nie znam wzoru na pochodne jednostronne moi drodzy. W Pazdrze nie było wzorów na to. Są gdzieś w internecie
21 wrz 16:15
:): @Mila 00:29 zła pochodna prawostronna f(0) = 2k−3 a nie −1/k
23 kwi 18:37
23 kwi 21:01