Miary kątów
Paweł:

Siemka

Umiecie mi to wytłumaczyć ?
1/2 α + 1/3 β = 48 stopni,
Kąt β jest kątem wpisanym w okrąg, opartym na tym samym łuku co kąt środkowy α. Wyznacz miary
kątów α i β
Mam rozumieć kąt środkowy to ZIELONY, kąt wpisany to NIEBIESKI.
Kąt środkowy jest dwa razy większy od wpisanego czyli α = 2β ale co dalej ? nie wiem co dalej
...
18 wrz 17:24
:): masz ukald 2 równan z 2 niewiadomymi (baardzo prosty)
18 wrz 17:44
:): β=36
α=72
18 wrz 17:45
Paweł: Faktycznie

1/2 α + 1/3 β = 48 /*2
1α = 2β
.......................................
1α + 2/3 β = 96
1α − 2 β = 0 odejmujemy
...................................
0 + 2 2/3 β = 96 / : 8/3
β= 96 * 3/8
β= 36
1α= 2β więc 1α=72

Czasem ciężko ruszyć szare komórki

ale dzięki za oświecenie
18 wrz 18:28
18 wrz 18:29
Dziadek Mróz:
⎧ | 1/2α + 1/3β = 48 | |
⎩ | α = 2β |
|
β = 36
o
α = 2*36
o = 72
o
18 wrz 18:46