kąty w okręgu
Robert :

Wyznacz miary kątów α(niebieski) i β(zielony)
Kąt zaznaczony na czarno ma 39 stopni.
Proszę o pomoc
18 wrz 12:48
Joe Black:
Zielony łatwo...
180
o−2*39
o=180
o−78
o=102
o
18 wrz 12:59
18 wrz 13:02
J:
... N = 510 oczywiście
18 wrz 13:03
Robert : Możecie mi wytłumaczyć dla czego zielony 102 a niebieski 51 ?
18 wrz 13:12
Robert : z jakieś własności korzystaliście czy co ?
18 wrz 13:12
18 wrz 13:13
J:
W trójkącie równoramiennym kąty przy podstawie są rowne ( 39o)
Suma katów w trójkącie, to 180o Z + 2*39 = 180 ⇒ Z = 102
Niebieski jako kąt wpisany ,oparty na tym samym łuku co zielony, jest jego połową
18 wrz 13:15
Robert :

Kąt Czarny ma 58 stopni. Mam obliczyć β (czerwony) i α(różowy)
W takim razie β= 61, α= 29 ? dobrze obliczyłem ?
18 wrz 13:24
Robert: Cos mnie tu w chu.. robisz
18 wrz 13:25
Benny: β=2α
18 wrz 13:27
Benny:

2δ+β=180
o
2*58
o+β=180
o
β=64
o
α=32
o
18 wrz 13:32
Robert : Benny masz rację, zrobiłem dobrze ! Dziękuje wszystkim bardzo !
18 wrz 13:40
Robert : zrobiłeś dobrze *
18 wrz 13:47
Robert :

Kąt zielony 54 stopni, kąt siwy 90 stopni,
Oblicz kąt niebieski β. Jak obliczyć ? chyba 36 stopni, ale nie wiem jak zrobić
18 wrz 13:50
J:

α = 90
o − 54
o = 36
o
18 wrz 13:54
Robert :

Wyznacz miary kątów α (czerwony) β (niebieski)
Zielony 70 stopni
Różowy 15 stopni
Ma ktoś pojęcie jak zrobić ?
18 wrz 14:26
daras: ty sie niczego nie uczysz
18 wrz 14:31
Robert : Teraz potrzebuje pomocy z tym zadaniem .... możesz wytłumaczyć jeśli umiesz ?
18 wrz 14:34
J:
C = 180
o − (180
o − 2*15
o) = 30
o
18 wrz 14:34
Robert :

czarny kąt 100 stopni, czerwony 30 stopni, obliczyć zielony i fioletowy, wiem tyle ze zielony
60 stopni, a fioletowy 70... mogę się mylić ... może ktoś pomóc ? nie mam pojęcia ...
18 wrz 14:52
Nuti: Ile Ci zadają?!
18 wrz 15:03
Nuti: 70 Ok
18 wrz 15:06
Nuti: 60 Ok
18 wrz 15:06
Nuti: Umiesz uzasadnić, czy odgadłeś?
18 wrz 15:07
Robert : Było w szkole to a mnie na lekcjach nie było i chcę to zrozumieć ... pomożesz z tym rysunkiem
wyżej ?
18 wrz 15:07
Robert : nie umiem uzasadnić... wytłumacz proszę
18 wrz 15:11
Nuti:

Tak, ale muszę go zrobić od nowa, bo nie ma oznaczeń, a bez oznaczeń trudno cokolwiek
wytłumaczyć.
Zasadniczo musisz wiedzieć trzy rzeczy:
1. jeśli masz kąty wpisany i środkowy oparte na tym samym łuku, to ten środkowy jest dwa razy
taki jak ten wpisany. Szczególny przypadek: kąt wpisany oparty na średnicy jest prosty.
2. suma kątów w trójkącie to 180 stopni.
3. zapomniałam, jak się nazywa taki kąt w trójkącie na tym rysunku. Chyba zewnętrzny... W
każdym razie jest on równy sumie kątów wewnętrznych nieprzyległych do niego (no bo z trzecim
daje w sumie 180 stopni, czyli żadnej magii w tym nie ma). Zielony kąt na załączonym rysunku
to α+β.
18 wrz 15:16
Nuti: Teraz zrobię ten rysunek, o który prosiłeś. Może chwilę potrwać.
18 wrz 15:17
Nuti:

Dane: Czarny 100 i czerwony 30.
1. Szukam fioletowego:
− kąt DEA to 180−czarny, bo razem tworzą kąt półpełny, czyli kąt DEA ma 80 stopni.
− kąt DAE jest oparty na tym samym łuku do czerwony, więc jest mu równy, ma 30 stopni.
− fioletowy (różowy) jest trzecim kątem w trójkącie AED, którego kąty właśnie znaleźliśmy, ma
więc 180−80−30, czyli 70 stopni!
2. Szukam zielonego:
− kąt ADC jest prosty (oparty na średnicy)
− kąt DAC przed chwilą znaleźliśmy (tylko nazwałam go DAE), ma 30 stopni.
− zielony, jako trzeci kąt w trójkącie ACD, ma 180−90−30, czyli 60 stopni.
Wszystko jasne?
18 wrz 15:31
Nuti: Punkt B na rysunku trochę mi zjechał z okręgu, ale ma na nim oczywiście być!
18 wrz 15:31
J:
Strasznie kombinujesz
Nuti 
... skoro ∡ DAC = 30
o , a ΔADC jest prostokątny, to
ZIELONY = 60
o
18 wrz 15:36
Nuti: Dokładnie tak zrobiłam, ale wytłumaczyłam kroko po kroku, bo Roberta nie było w szkole i nie
zna teorii.
18 wrz 15:38
J:
i dalej...: FIOLETOWY = 180 − (80 + 30) = 180 − 110 = 70
18 wrz 15:38
Nuti: Tak, ale on chciał krok po kroku z wyjaśnieniem dlaczego!
18 wrz 15:39
Robert : Taak wszystko fajne, tłumaczysz wszystko chronologicznie, super, jestem bardzo wdzięczny !
18 wrz 15:40
henrys: nie fioletowy i nie różowy tylko cyklamen
18 wrz 15:42
Nuti: @henrys
Ale to wyższa szkoła jazdy
18 wrz 15:43
J:
tak go określił autor postu
18 wrz 15:43
Nuti: a ja dodałam w nawiasie „różowy", bo mi ten fioletowy za bardzo nie pasował...
18 wrz 15:44
Nuti: A tak w ogóle to lepiej oznaczać literkami, bo nie wszyscy rozróżniają kolory, albo −− jak
widać −− nie używają tego samego nazewnictwa
18 wrz 15:45
henrys: dobra dobra, niech sobie określa jak chce ale to cyklamen
18 wrz 15:46
Paweł:

Moi Kochani, ostatni rysunek.... Jak zrobić ?

Kąt w kolorze CYKLAMENU 25 stopni.
Obliczyć kąt Z i N

to już ostatni rysunek na dziś
18 wrz 18:52
daras: Robert = Paweł wiedziałem
18 wrz 20:38
Nuti: Zielony jest dwa razy większy od cyklamenowego, bo jest środkowy i wierzchołkowy ze środkowym,
który jest oparty na tym samym łuku co cyklamenowy. Zielony ma więc 50 stopni.
Niebieski więc 90−50, czyli 40, bo wraz z zielonym są kątami ostrymi w trójkącie prostokątnym.
19 wrz 10:09