Pomocy
Krzyś : Suma trzech liczb tworzących ciąg arytmetyczny jest równa 15.
Jeżeli od drugiej liczby odejmiemy jeden a pozostałe zostawimy bez zmiany
to otrzymamy trzy kolejne wyrazy ciągu geometrycznego. Wyznacz te ciągi.
18 wrz 13:16
PW: Pomoc:
− Wprowadź oznaczenia, które pozwolą zapisać treść zadania w postaci równań.
Jest to najcenniejsza rada jakiej mogę Ci udzielić − pasuje do wszystkich zadań.
18 wrz 13:32
===:
a
2=5
| | 4 | |
4+ |
| +4q=14 ⇒ 4q2−10q+4=0 |
| | q | |
2q
2−5q+2=0
...itd
18 wrz 13:34
J:
Odp: (8,5,2) lub (2,5,8)
18 wrz 13:38
Nuti: Rada @PW jest bardzo mądra i cenna, a Ty, Krzysiu, już udowodniłeś, że całkiem sporo umiesz
(tylko chyba w to za bardzo nie wierzysz).
18 wrz 14:02
Krzyś : Dzięki za miłe słowa i cenne rady.
18 wrz 14:04
Nuti: Daj znać, gdy się „zatnie"!
18 wrz 14:18
Nuti: Wskazówka: @=== wylicza q. O wiele prościej jest wyliczyć r (różnicę ciągu arytmetycznego).
18 wrz 14:22
Krzyś : Podołałem
18 wrz 14:32
Nuti: 
Widzisz, umiesz więcej niż Ci się wydaje
18 wrz 14:33
===: nie ładnie
Nuti ... bierzesz się za ocenianie innych

Mówisz, że o wiele prościej ... ot tak sobie paplesz ...
sedno zadania ... wyznacz oba ciągi .. więc czy łatwiej
18 wrz 18:49
18 wrz 22:34
Nuti: Przepraszam, @=== !
19 wrz 09:39
Nuti: Prościej w sensie, że od razu otrzymuje się równanie r2=9, co jest elementarne, nawet bez
delty się da. Tylko o to chodziło, a nie o ocenianie innych. Różnica jest oczywiście
niewielka, a dla kogoś niemającego problemów z równaniami kwadratowych nawet żadna, niemniej
jednak można powiedzieć bez „paplania", że równanie jest łatwiejsze do rozwiązania.
19 wrz 09:46