Jest to szereg geometryczny, prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku
tadeusz: x2+x3+x4+...=−1−x
Jest to szereg geometryczny, prosiłbym o wytłumaczenie krok po kroku
17 wrz 22:27
:): zacznij od "złożenia" lewej strony, a1=x2, q=x. Wzór masz
17 wrz 22:28
17 wrz 22:28
Janek191:
Nie pomyłki w treści zadania ?
a
1 = x
2
q = x
Dla I q I = I x I < 1 mamy
x
2 = − ( 1 + x)*(1 − x)
x
2 = − (1 − x
2)
x
2 = x
2 − 1
0 = − 1
17 wrz 22:32
tadeusz: dziekuje bardzo, treść dostałem taka jaka napisałem, znajomy musiał sie pomylic gdy mi wysyłał.
pozdrawiam
17 wrz 22:44
Janek191:
Powinno być
| x2 | |
| = 1 − x / * ( 1 − x) |
| 1 − x | |
x
2 = (1 − x)
2
x
2 = 1 − 2 x + x
2
1 − 2 x = 0
x = 0,5
=====
17 wrz 23:01