Bardzo prosze o rozwiazanie tego rownania ☺
R: x3+6x2−3x+2=0
17 wrz 12:46
Nuti: Sprawdź, czy dobrze przepisane. Nie widzę na pierwszy rzut oka żadnego pierwiastka, a przydałby
się...
17 wrz 13:21
17 wrz 13:24
Nuti: Oj!
17 wrz 13:28
PW: R, dobrze byłoby pisać na jakim poziomie ma być rozwiązane zadanie. Jeżeli jesteś
studentem i omawialiście wzory Cardano, to trzeba się do nich zmusić. Jeden pierwiastek
rzeczywisty na pewno jest, ale − jak pisze Nuti − nie jest on liczbą wymierną.
Na poziomie liceum można tylko stwierdzić to co wyżej i poszukać kolejnych przybliżeń tego
rzeczywistego pierwiastka.
17 wrz 14:03
Mariusz:
Na poziomie liceum też można jeśli trygonometrii i ogólnie funkcji
jeszcze nie wyrzucili
20 wrz 09:27
Mariusz: Poza tym Vax już jako gimnazjalista sobie z tym nieźle radził
x3+6x2−3x+2=0
((x+2)−2)3+6((x+2)−2)2−3((x+2)−2)+2=0
(x+2)3−6(x+2)2+12(x+2)−8+6(x+2)2−24(x+2)+24−3(x+2)+6+2=0
(x+2)3−15(x+2)+24=0
y=x+2
y3−15y+24=0
y=u+v
(u+v)3−15(u+v)+24=0
u3+3u2v+3uv2+v3−15(u+v)+24=0
u3+v3+24+3(u+v)(uv−5)=0
u3+v3+24=0
uv−5=0
u3+v3=−24
uv=5
u3+v3=−24
u3v3=125
t2+24t+125=0
(t+12)2−19=0
(t+12−√19)(t+12+√19)=0
y=3√−12+√19+3√−12−√19
x+2=3√−12+√19+3√−12−√19
x=3√−12+√19+3√−12−√19−2
Gdyby równanie t2+24t+125=0 miało ujemny wyróżnik trzeba by było użyć trygonometrii
Mając jeden pierwiastek możemy podzielić przez dwumian i sprawdzić
czy jest to jedyny pierwiastek
20 wrz 10:09
Nuti: Wow, pięknie!
A kto to jest Vax?
Jak wpadłeś na wyłączenie właśnie (x+2) − czy to kwestia doświadczenia i spostrzegawczości, czy
masz jakąś ogólną metodę? Jaką?
20 wrz 10:18
Nuti: Nie rozumiem, jak wnioskujesz, że u3+v3+24=0 i uv−5=0. Dlaczego?
20 wrz 10:23
Benny: Masz całe wyrażenie (u3+v3+24)+3(u+v)(uv−5)=0, aby to wyrażenie się zerowało to u3+v3+24=0
i uv−5=0
20 wrz 10:29
Kacper:
Nuti to jedna z metod rozwiązywania równań 3 stopnia.
20 wrz 10:29
20 wrz 10:31
Nuti: @Benny
W tę stronę to jest jasne, ale dlaczego tutaj można wnioskować w drugą stronę? Czyli dlaczego,
wiedząc, że suma tych dwóch składników jest zero, możemy wywnioskować, że oba składniki są
równe zero.
8+(−8)=0, a przecież żaden ze składników nie jest zerowy.
20 wrz 10:34
Nuti: Dzięki za link, poczytam sobie!
20 wrz 10:35
Nuti: @Benny
Doceniam bardzo pomoc, ale @Vax również „prześlizguje" się przez ten newralgiczny moment bez
słówka komentarza. Wierzę, że to jest poprawne, metody Cardana uczyłam się 100 lat temu w
szkole (i zdążyłam zapomnieć) i wiem, że jest poprawna.
Nie rozumiem jednak tego przejścia, że zerowa suma implikuje zerowość składników. Czy Ty to
rozumiesz?
20 wrz 10:41
Benny: Powiem Ci, że tylko trochę liznąłem tę metodę. Bardziej patrzyłem na to jak na schemat, nie
zagłębiałem się w to bardziej
20 wrz 10:45
Nuti: Ja przeanalizowałam ją wiersz po wierszu, bo mnie zaintrygowała. I tylko w tym miejscu mnie
zamurowało... Chyba pójdę do Wikipedii, mimo że straszna (według opinii pod linkiem)...
20 wrz 10:46
Mariusz:
Nuti która linijka jest niejasna ?
20 wrz 10:54
Nuti: Napisałam o 10:23, przejście z poprzedniej linii do tej, którą zacytowałam. Implikacja w
„dziwną" stronę...
20 wrz 10:58
Nuti: Zerowa suma nie implikuje przecież zerowości składników.
20 wrz 10:58
henrys: @Nuti ale zawsze można strzelać, że te składniki będą zerowe, w najgorszym wypadku dostaniemy
układ równań sprzecznych
20 wrz 11:02
Mariusz:
Jeżeli chodzi o przejście z równania do układu równań to nie interesują nas
wszystkie możliwości zapisania tego równania w postaci układu , wystarczy nam jedna
Dlaczego przyrównujemy do zera ?
Zauważ że jednym ze składników lewej strony jest iloczyn , a kiedy iloczyn jest równy zero ?
Czynnika u+v nie możemy przyrównać do zera ponieważ założyliśmy że jest on równy y
a to by oznaczało że y jest pierwiastkiem
20 wrz 11:04
Nuti: @Mariusz
wiem przecież, że to działa dla iloczynu, ale tutaj stosuje się to do sumy! Mamy sumę zerową i
wnioskujemy, że oba składniki (z czego jeden jest iloczynem, ale nie o niego mi chodzi) muszą
być zerowe!
20 wrz 11:07
Nuti: @henrys

No w sumie tak, ale jak to się dzieje, że metoda jednak ma jakąś wydajność? Gdyby to było
strzelanie, to prawie nigdy byśmy nie trafiali, a ta metoda działa chyba dość dobrze.
Podejrzewam więc, że za tym zerowaniem składników sumy musi stać jakieś głębsze rozumowanie,
jakiś specjalny powód akurat takiego wyboru.
20 wrz 11:12
henrys: oczywiście
20 wrz 11:12
henrys: wydaje mi się, że najłatwiej to zrozumieć wracając z podstawieniem
20 wrz 11:16
Nuti: Ty rozumiesz?
20 wrz 11:17
Nuti: Dobra, nie musisz odpowiadać, widzę, że @teofrast zasadnia ten wybór.
Dzięki za cierpliwość!
20 wrz 11:21
Nuti: Uzasadnia
20 wrz 11:21
henrys: etam, rozumiem

, jakieś 15 lat temu z czystej ciekawości szukałem metod rozwiązywania takich
równań
20 wrz 11:27
Nuti:
20 wrz 11:29
Mariusz:
Wartości u i v są nieznane i próbujemy tak je wyznaczyć aby ten iloczyn można było przyrównać
do zera a że układ równań przypomina wzory Vieta równania kwadratowego
to po dopuszczeniu liczb zespolonych zawsze znajdziemy takie u i v
Co do tej implikacji o której wspominasz to jest ona fałszywa
ale tak jak henrys napisał możesz założyć że są równe
W tym przypadku nie dostaniesz sprzeczności jeśli dopuścisz zespolone
Jeśli nie znasz zespolonych to w sytuacji gdy układ równań będzie sprzeczny
trzeba będzie skorzystać z trygonometrii
Jest jeszcze inne podstawienie ale tutaj musisz uważać na dzielenie przez zero
i dlatego przed zastosowaniem tego podstawienia sprawdzasz
czy ze wzorów skróconego mnożenia nie można skorzystać
Podstawienie to dla równania y
3+py+q=0 wygląda tak
20 wrz 11:40