równanie trygonometryczne
Niedlaimigrantów: Jak rozwiązać równanie typu: sinx−4cosx=0?
16 wrz 20:01
PW: Niedlatychconiepotrafiątakichprostychrzeczy.
16 wrz 20:05
Braun: Niedalleniwcówpospolitych
16 wrz 20:06
Niedlaimigrantów: Takdlaludziktórzypomagająwsposóbmądry
16 wrz 20:07
Niedlaimigrantów: Poza tym nie chce żeby ktoś mi rozwiązywał, tylko pokazał jak to robić, czyż nie o to chodzi w
tym forum? ;>
16 wrz 20:10
PW: Właśnie Ci pomagamy w sposób mądry. Walnij się w łeb.
16 wrz 20:12
16 wrz 20:12
5-latek: sinx=√1−cos2x
16 wrz 20:12
olekturbo: Nie rozumiem, dlaczego od razu człowieka obrażacie skoro nie umie, nie chce gotowego
rozwiązania, lecz pragnie się nauczyć?
16 wrz 20:13
Niedlaimigrantów: @PW Twoja mądrość jest bardzo specyficzna, nie nazwałbym jej mądrością, a już starożytni
wiedzieli, że podstawą poznania jest nazywanie pojęć, definiowanie. Skoro to jest Twoim
zdaniem sposób mądry, to za Twoją pomoc podziękuje, hej!
16 wrz 20:14
5-latek: Nikt go tu nie obraza .
To forum nie jest od wyrazania swoich pogladow politycznych . ja tez je mam i zachowuje dla
siebie ale jeśli trzeba to je wyrazam ale w innym miejscu .
Poza tym takie równania sa pokazane w książce jak rozwiazywac
16 wrz 20:17
olekturbo: √1−cos2x = 4cosx /
2
1−cos
2x = 16cos
2x
17cos
2x = 1
| | 1 | | 1 | |
cosx = |
| v cosx = − |
| |
| | √17 | | √17 | |
16 wrz 20:17
PW: Pocałuj mnie w nos, rasisto. Jesteś mało inteligentny i nie rozumiesz o co idzie. Propagandę
uprawiaj sobie na placu, jak starożytni Grecy.
16 wrz 20:19
Niedlaimigrantów: Nie masz racji PW. Ty nie rozumiesz o co idzie. Idzie o trzecią falę islamizacji, idzie o
trzecią wojnę światową. Popatrz sobie na granicę Węgier, są na żywo transmisje.
W kwestiach kto siał propagandę i gdzie również radzę się doedukować. Gracy o których ja
mówiłem siali swoją propagandę raczej w szkołach, Ci, którzy byli za definiowaniem pojęć.
Tutaj, w edukacji, oferuję Ci moją pomoc, którą niewątpliwie wzgardzisz

Aczkolwiek za pomoc matematyczną dziękuję ! Czasem jest tak, że rozwiązuje się bardzo
skompliwoane równania, a na pomysł tego trudnego nie można wpaść...
Nic, dziękuję!
16 wrz 20:25
pigor: ..., lub tak ;
sinx−4cosx= 0 i niech 4= tgα ⇔ sinx −tgαcosx=0 / * cosα≠0 ⇒
⇒ sinxcosα − sinαcosx= 0 ⇔ sin(x−α)=0 ⇔ x−α=kπ ⇒
⇒ x=α+kπ i tgα=4 ⇔
x= arctg4+kπ ⇒
x ≈ 76o+kπ, k∊R . ...
16 wrz 20:29