matematykaszkolna.pl
równanie trygonometryczne Niedlaimigrantów: Jak rozwiązać równanie typu: sinx−4cosx=0?
16 wrz 20:01
PW: Niedlatychconiepotrafiątakichprostychrzeczy.
16 wrz 20:05
Braun: Niedalleniwcówpospolitych
16 wrz 20:06
Niedlaimigrantów: Takdlaludziktórzypomagająwsposóbmądry emotka
16 wrz 20:07
Niedlaimigrantów: Poza tym nie chce żeby ktoś mi rozwiązywał, tylko pokazał jak to robić, czyż nie o to chodzi w tym forum? ;>
16 wrz 20:10
PW: Właśnie Ci pomagamy w sposób mądry. Walnij się w łeb.
16 wrz 20:12
5-latek: sinx=1−cos2x
olekturbo: Nie rozumiem, dlaczego od razu człowieka obrażacie skoro nie umie, nie chce gotowego rozwiązania, lecz pragnie się nauczyć?
16 wrz 20:13
Niedlaimigrantów: @PW Twoja mądrość jest bardzo specyficzna, nie nazwałbym jej mądrością, a już starożytni wiedzieli, że podstawą poznania jest nazywanie pojęć, definiowanie. Skoro to jest Twoim zdaniem sposób mądry, to za Twoją pomoc podziękuje, hej!
16 wrz 20:14
5-latek: Nikt go tu nie obraza . To forum nie jest od wyrazania swoich pogladow politycznych . ja tez je mam i zachowuje dla siebie ale jeśli trzeba to je wyrazam ale w innym miejscu . Poza tym takie równania sa pokazane w książce jak rozwiazywac
16 wrz 20:17
olekturbo: 1−cos2x = 4cosx /2 1−cos2x = 16cos2x 17cos2x = 1
 1 
cos2x =

17 
 1 1 
cosx =

v cosx = −

17 17 
16 wrz 20:17
PW: Pocałuj mnie w nos, rasisto. Jesteś mało inteligentny i nie rozumiesz o co idzie. Propagandę uprawiaj sobie na placu, jak starożytni Grecy.
16 wrz 20:19
Niedlaimigrantów: Nie masz racji PW. Ty nie rozumiesz o co idzie. Idzie o trzecią falę islamizacji, idzie o trzecią wojnę światową. Popatrz sobie na granicę Węgier, są na żywo transmisje. W kwestiach kto siał propagandę i gdzie również radzę się doedukować. Gracy o których ja mówiłem siali swoją propagandę raczej w szkołach, Ci, którzy byli za definiowaniem pojęć. Tutaj, w edukacji, oferuję Ci moją pomoc, którą niewątpliwie wzgardzisz emotka Aczkolwiek za pomoc matematyczną dziękuję ! Czasem jest tak, że rozwiązuje się bardzo skompliwoane równania, a na pomysł tego trudnego nie można wpaść... Nic, dziękuję!
16 wrz 20:25
pigor: ..., lub tak ; sinx−4cosx= 0 i niech 4= tgα ⇔ sinx −tgαcosx=0 / * cosα≠0 ⇒ ⇒ sinxcosα − sinαcosx= 0 ⇔ sin(x−α)=0 ⇔ x−α=kπ ⇒ ⇒ x=α+kπ i tgα=4 ⇔ x= arctg4+kπx ≈ 76o+kπ, k∊R . ...emotka
16 wrz 20:29