...
cal45: Wyznacz ekstrema funkcji f.
f(x) = x4 − 8x2 + 6
f'(x) = 4x3 − 16x = 4x(x2 − 4) = 4x(x − 2)(x + 2)
z wykresu widzę, że znak zmienia się z minusa na plus w 2 i −2
i teraz nie wiem jak to dalej liczyć, czy zapisać
fmin(−2) V fmin(2) no i fmax(0) czy inaczej?
w tym przypadku f(−2)=f(2), więc wynik mam ten sam, ale co jeżeli byłby różny?
15 wrz 22:05
:): w 0 minimim
w 2 max
w −2 minimum
15 wrz 22:13
:): to nie ma znaczenia....,.nie do konca cie zrozumialem, ale chyba chodzi ci o to, czy mogą
wystąpic np 2 maksima a jedno jest mniejsze do drugiego Jak najabrdziej.
15 wrz 22:14
cal45: Nie to miałem na myśli, ale to co napisałeś odpowiada na moje pytanie "od tyłu", więc ten temat
mam załatwiony. Pozostaje jeszcze jedna sprawa − w książce w odpowiedziach napisali "maksimum
f(0)=6, minima: f(−2)=f(2)=−10" i tak też mi wyszło, czemu Ty masz inaczej?
15 wrz 23:02
henrys: dobrze masz,

pewnie się buchnął w rachunku
15 wrz 23:08
cal45: dzięki
mógłbyś zajrzeć tutaj
299098?
15 wrz 23:12
:): taak, w 0 max itd...
15 wrz 23:16
:): narysowałem os na któej jest 0,2,−2,...

...
15 wrz 23:18
henrys: też się na tym łapię
15 wrz 23:21