prosze o sprawdzenie
cal45: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f.
a) f(x) = x3 − 3x − 5
rośnie w (−∞;−1) i (1;∞)
maleje w (−1;1)
b) f(x) = x5 − 20x + 1
rośnie w (−∞; −√2) i (√2;∞)
maleje w (−√2;√2)
c) f(x) = 6x5 + 5x3 + 6
rośnie w (0;∞)
maleje w (−∞;0)
15 wrz 20:38
J:
i co ?
15 wrz 20:38
J:
aaaa...chcesz sparawdzenia...
a) OK
15 wrz 20:41
cal45: Zwracam się z prośbą o sprawdzenie, ponieważ w podręczniku nie mam odpowiedzi
15 wrz 20:42
Janek191:

a)
Powinno być:
f rośnie w: ( −
∞ , − 1) , ( 1 ; +
∞ )
Bez " i"
15 wrz 20:42
J:
może być "i"

... bo rośnie w obydwu przedziałach jednocześnie
15 wrz 20:44
cal45: dzięki za a). Pozostałe też dobrze?
15 wrz 20:56
J:
b) OK.
15 wrz 20:56
J:
c) niestety...źle
15 wrz 20:58
J:

tutaj masz wykres pochodnej do przykładu c)
15 wrz 20:59
cal45:

c) liczyłem tak:
f(x) = 6x
5 + 5x
3 + 6
f'(x) = 30x
4 + 15x
2
30x
4 + 15x
2 = 15x
2(2x
2 + 1) = 0
z 15x
2=0 x to 0, a z 2x
2+1=0 nie ma nic
narysowałem wykres i stąd taki wynik − co tutaj zrobiłem źle?
15 wrz 21:05
J:
sorry..to ja się pomyliłem ...widziałem znak minius przed 5x
3 ... jest dobrze
15 wrz 21:09
cal45: to fajnie, dzieki
mam jeszcze trochę zadań/pytań z rachunku różniczkowego − powinienem stworzyć nowy temat do
każdego czy w tym mogę pytać?
15 wrz 21:11
J:
lepiej zakładaj nowy temat do każdego zadania
15 wrz 21:13
cal45: umieszczam tutaj, bo dalej liczę to samo zadanie − kolejne podpunkty
d)
f(x) = (x+3)
2(x−1)
| | 1 | |
f'(x) = 3x2 + 10x + 3 = 3(x+3)(x+ |
| ) (sprawdziłem wolframem) |
| | 3 | |
| | 1 | |
rośnie w (−∞;−3> i <− |
| ;∞) |
| | 3 | |
dobrze?
e)
| | 2x−1 | |
f(x) = |
| , Df=R\{2} |
| | x−2 | |
| | −3 | |
f'(x) = |
| (sprawdziłem wolframem), Df'=R\{2} |
| | (x−2)2 | |
pytanie co dalej, normalnie licznik przyrównuję do zera, ale tutaj wychodzi
−3=0...
f)
| | (x−7)(x−1) | |
f'(x)= |
| (sprawdziłem wolframem), Df'=R\{4} |
| | (x−4)2 | |
rośnie w (−
∞;1> i <7;
∞)
maleje w <1;7>
tak?
15 wrz 21:47
cal45: zobaczycie na te 3 przykłady?
16 wrz 12:04
J:
ad e) ... pochodna ma stały znak ( ujemny), a więc funkcja maleje w całej dziedzinie
16 wrz 12:08
J:
d) i f) ..dobrze
16 wrz 12:10
cal45: dzięki bardzo
16 wrz 12:22