Wyznacz te wartości parametru a,
marko: Wyznacz te wartości parametru a, dla których równanie:
1/2cosx – 1/4cos2x + 1/8 cos3x − .... = a2 − 2 ma rozwiązanie
14 wrz 17:47
:): zacznij od sumy szeregu geometrycznego
14 wrz 17:49
:): tam jeszcze −1 trzeba uwzlgędnic
14 wrz 17:50
J:
| | 1 | | 1 | |
a1 = |
| , q = − |
| i warunek: IqI < 1 |
| | 2cosx | | 2cosx | |
Lewa strona .. .suma nieskończonego ciągu geometrycznego
14 wrz 17:50
14 wrz 17:50
:): albo tak jak napisał J
14 wrz 17:51
marko: i co dalej, bo ja naprawdę tego nie wiem

totalnie zapomniałem te ciagi
14 wrz 17:52
14 wrz 17:53
J:
| | a1 | |
Lewa strona: S = |
| |
| | 1 − q | |
14 wrz 17:54
Ola : mam
a2=(1/2)cosx co dalej?
14 wrz 20:48