Zapisz jej wzór w postaci kanonicznej oraz określ:
beni: Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= −3(x+2)(x−3)
Zapisz jej wzór w postaci kanonicznej oraz określ:
a) wzór wartości funkcji
b) monotoniczność
c) równanie osi symetrii
d) wartość minimalną lub maksymalną
14 wrz 14:25
J:
a) zbiór wartości , a nie wzór wartości .... patrz poprzednie zadanie
14 wrz 14:28
14 wrz 14:31
beni: Okey, ale nie potrafię określić tego :
a) zbiór wartości funkcji
b) monotoniczność
c) równanie osi symetrii
d) wartość minimalną lub maksymalną
14 wrz 14:39
J:
Naszkicuj wykres , to sobie wyjaśnimy
14 wrz 14:45
Janek191:

a) x
1 = −2 x
2 = 3
| | x1 + x2 | | − 2 + 3 | | 1 | |
więc p = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
q = f(p) = f(−1) = −3( − 1+ 2)*(− 1 −3) = − 3*1*(−4) = 12
a = − 3 < 0 − ramiona paraboli są skierowane do dołu , więc
ZW = ( −
∞ ; q > = ( −
∞ ; 12 >
======================
Patrz wykres
14 wrz 14:50
daras: @beni potrafi tylko kopiowac i wklejac x−razy
14 wrz 15:09
beni: x (w tym przypadku to nie razy
14 wrz 15:12
daras: 2x to już razy
14 wrz 15:47