postać kanoniczna i iloczynowa
beni: Przedstaw trójmian f(x)= 2x2+4x−6 w postaci kanonicznej i iloczynowej
14 wrz 14:23
14 wrz 14:24
beni: Czy te zadania jest dobrze ?
f(x)=2x
2+4x−6
p=−4
Δ=64
q=−8
postać kanoniczna:
f(x)=2(x+4)
2−8
Pomoże ktoś mi zrobić POSTAĆ ILOCZNOWĄ

14 wrz 14:38
Janek191:
Źle
| | −b | | −4 | |
p = |
| = |
| = − 1 |
| | 2 a | | 2*2 | |
q = f(p) = f(−1) = 2*(−1)
2 + 4*(−1) − 6 = 2 − 4 − 6 = − 8
f(x) = a*( x − p)
2 + q
f(x) = 2*( x + 1)
2 − 8
=================
14 wrz 14:41
Janek191:
f(x) = 2 x2 + 4 x − 6 = 2*( x2 + 2 x − 3) = 2*(x − 1)*( x + 3)
lub
oblicz x1 i x2
wtedy f(x) = a*( x − x1)*(x − x2)
14 wrz 14:43
beni: p= −b/2a = 4/4 = 1 ponieważ "b" jest na minusie !
14 wrz 14:52
Janek191:
@ beni − wypiłeś coś ?
Gdzie 4 ma minus ?
14 wrz 14:54
Janek191:
@ beni
Wypiłeś coś ?
Gdzie 4 ma minus ?
14 wrz 14:55
beni: Sorry z tym minusem się pomyliłam, ale zadanie zrobiłam dobrze
14 wrz 14:56
beni: Mniejsza z tym, pomyliłam zadania, ALE JUŻ WSZYSTKO WIEM, ZADANIE ZROBIONE !
14 wrz 14:58
Janek191:
W którym miejscu zrobiłaś dobrze ?
14 wrz 14:58
beni: Na kartce, poprawiłam błąd w liczbach. Nie czepiaj się, przyznałam błąd, więc pomocy już nie
potrzebuje.
14 wrz 14:59