ciąg miara kąta
olla: Zadanie: Oblicz liczbę kątów wielokąta, wiedząc, że miary kątów wielokąta wypukłego tworzą ciąg
arytmetyczny, którego różnica wynosi 5 stopni, a miara największego kąta wynosi 110 stopni.
( n−2) 180= ( a n −( n−1)5+110)n:2
wyszło n 2 −27n−144 i jest źle bo delta nie wyłazi.
13 wrz 21:50
Nuti: Mi też nie wyłazi, ale mam lekko inne równanie (z tą samą deltą co u ciebie). Ja mam
n2+27n−144=0.
14 wrz 09:53
lala: suma miar kątów zewnętrznych
70+75+80+85=310≠360
310+90=400≠360
nie ma takiego wielokąta wypukłego
14 wrz 10:46
Nuti: Ha!
14 wrz 10:52
lala:
14 wrz 10:54
olla: a w odpowiedzi jest 22
14 wrz 10:55
lala: nawet wiem co zrobili żeby dostać taki wynik

110:5=22
14 wrz 10:56
lala: ale to nie jest prawda
14 wrz 10:56
Nuti: To można sprawdzić na palcach − od rąk i nóg i jeszcze od kogoś pożyczyć.
Kąty wewnętrzne:
110, 105, 100, 95, 90, 85, 80, 75, 70, 65, 60, 55, 50, 45, 40, 35, 30, 25, 20, 15, 10, 5.
Zewnętrzne:
ha ha, suma 360, ...

Dobra robota, lala!
14 wrz 11:04
Aga1.: Coś tu nie gra.
Jeśli n=22
| | 5+110 | | 115*22 | |
to S22= |
| *22= |
| = |
| | 2 | | 2 | |
i S=(22−2)*180=20*180=3600
14 wrz 11:20
Bogdan:
Suma miar kątów wewnętrzych czworokąta wypukłego jest równa 360o,
suma miar kątów 22−kąta wypukłego jest równa 180o*(22 − 2) = 3600o,
5 + 10 + ... + 110 = 1265
14 wrz 11:23
14 wrz 11:25
lala: przecież napisałam Wam odpowiedź, chwila zastanowienia
14 wrz 11:27
lala: takie zadania jak w linku powyżej to chyba dla zabawy ktoś wrzuca....
14 wrz 11:28
===:
... a moim zdaniem to znów problem z poprawnym przepisaniem treści
14 wrz 11:52
olla: Zadanie jest przepisane prawidło, sprawdzałam ja i teraz przed chwilą koleżanka, widocznie tak
się może czasem zdarzyć
14 wrz 21:03
Tadeusz:
...prawidło ... powiadasz
14 wrz 21:10
olla: Zadanie wydawało się banalne, ale jak widać coś nie tak poszło mi
14 wrz 21:37
Mila:
Co to za zbiór zadań?
14 wrz 21:43
olla: Matematyka to proste autor Malinowska
14 wrz 22:15
14 wrz 22:15