Proste Logarytmy ??
nervovy: Witam mam problem z kilkoma logarytmami mógłby je ktoś wykonać i wyjaśnic jak najłatwiej
powininem je robic od czego zacząć i jakich haczyków szukać żeby dojść do odpowiedzi
a)(2log8√2+log832−1)log35
b)(log218−log332+log34,5)logp{2} 4
c)9log64 4+0,5log273
W przykładzie a) za nawiastem jest do potęgi log przy podstawie 3 z 5,natomiast w b) są ułamki
od początku 1/8 3/2 i za nawiasem jest równieżdo potegi log przy podstawie PIERWIASTEK 2 z 4 a
w c)9 do potęgi i log itd
Proszę o pomoc bo nie mam już pomysłów ...
13 wrz 20:31
Eta:
a) log82+log832=log8(2*32)= log864=2
to (2−1)log35= ..=1
13 wrz 20:35
13 wrz 20:36
nervovy: Problem w tym ze same wzory znam tylko nie mogę dojść do odpowiedzi do a) akurat przed twoją
odpowiedzią udało mi się natomiast reszta ..
13 wrz 20:39
nervovy: głównie mowa o c ..
13 wrz 20:40
Eta:
b) log
√24=4 bo (
√2)
4=4
log
218= −3 bo 2
−3=
18
| | 4,5 | |
log34,5−log31,5= log3 |
| = log33=1 |
| | 1,5 | |
i mamy : (−3+1)
4= ...........
c) zapis nie jest czytelny
czy taki ma być:
9
log644+0,5log
273 ? czy taki 9
log644+0,5log273 ?
13 wrz 20:43
nervovy: w przykładzie c zapis drugi
13 wrz 20:44
Eta:
| | 1 | | 1 | |
c) log644= |
| i log273= |
| |
| | 3 | | 3 | |
i działaj ............
13 wrz 20:45
Janek191:
c) Tak ma być ?
9log64 4 + 0,5 log27 3 =
13 wrz 20:45
nervovy: Janek tak
13 wrz 20:47
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
W takim razie wykładnik będzie równy : |
| + |
| * |
| = ....= |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
to:
9
1/2=
3
13 wrz 20:48
nervovy: Bardzo dziękuje za odpowiedzi
13 wrz 20:48
Eta:
Janek gary umyte?
13 wrz 20:48
Janek191:
Czekają na Etę
13 wrz 21:03
Eta:
Ja nawet w swoim domu nie myję...... bo mam "dwunożną zmywarkę"
13 wrz 21:09