wzrost wykładniczy
bob: Bakterie rozmnażają się wykładniczo. Było 6000gram bakterii. Po godzinie ich ilość wzrosła do
6400g.Kiedy będzie 10000g bakterii? Wprowadź rozwiązanie wzrostu wykładniczego.
13 wrz 14:12
bob: ?
13 wrz 14:18
MOnia: Wie może ktoś?
nie mogę nigdzie znależć o wzrostu wykładniczym
13 wrz 14:34
MOnia: bob chyba ten egz przed nami
13 wrz 14:35
Kacper:
Ile ich powstaje z jednej? Dwie? Trzy?
13 wrz 14:35
bob: "Przyrost wyrażający się równaniem:
p(t)=A* Bt " cos takiego znalazłem
13 wrz 14:39
bob: gdzie:
t − czas
A− liczebność populacji w chwili początkowej (t=0)
B − prędkość wzrostu (B>0, gdy B<1 to mamy populację wymierającą, B=1 stała, B>1 wzrost)
13 wrz 14:39
bob: | | 1 | |
przez godzinę z jednej bakterii powstaje |
| bakterii |
| | 15 | |
13 wrz 14:46
13 wrz 14:48
bob: czyli 9 h?
13 wrz 14:49
bob: ?
13 wrz 14:58
daras: to jest wzrost wykładniczy a nie wprost proporcjonalny!
a ty układasz proporcję:(
m = m
o a
t
| | 6,4 | |
z warunków poczatkowych masz wyznaczyć a1 = |
| |
| | 6 | |
13 wrz 15:18
13 wrz 15:21
daras: t(10 kg) ≈ 7,9 h
13 wrz 15:29
MOnia: | | 6,4 | |
10 000= 6000* ( |
| )t ? |
| | 6 | |
13 wrz 16:35
bob: 6400=6000*e
k*t/6000
| | 16 | |
10000=6000*eln |
| *t)/ln |
| | 15 | |
| | 5 | | 16 | |
ln |
| =ln |
| *t*lne lne=1 |
| | 3 | | 15 | |
proszę powiedzcie, że jest dobrze
13 wrz 17:34
PW: Błagam, nie pisz czegoś takiego:
/*ln.
Na studiach zrozumieją, że logarytmujesz stronami. Jeśli obawiasz się, że nie zrozumieją, to
napisz słowami. Gorzej, gdy zrozumieją, że pomnożyłaś przez logarytm.
13 wrz 17:46
daras: a po co to "e"

podstawa wynosi przeciez ≈ 1,0(6)
13 wrz 17:58