Obliczyć pole ograniczone wykresami funkcji
Amor: Obliczyć pole ograniczone wykresami funkcji :
f(x) = 2x2 − 5x i g(x) =x2 − 3x
13 wrz 10:07
Nuti: Policz punkty przecięcia krzywych, a pole obszaru wyraża się całką od x−owej lewego punktu
przecięcia do x−owej prawego z różnicy wartości twoich funkcji. Całka super łatwa. Będzie Ok?
13 wrz 10:09
Amor: @Nuti jakbym wiedział jak to obliczyć to nie prosiłbym o rozwiązanie
13 wrz 10:18
13 wrz 10:26
Nuti: Narysuj sobie obie krzywe, są naprawdę łatwe do narysowania.
f(x):
f(x)=2x
2−5x=x(2x−5)
| | 5 | |
czyli miejsca zerowe są 0 i |
| . Ramiona paraboli w górę, bo współczynnik przy x2 dodatni. |
| | 2 | |
| | 5 | | 1 | |
Jeżeli chcesz narysować dokładnie, oblicz wierzchołek paraboli ( |
| ,−3 |
| ). |
| | 4 | | 4 | |
g(x):
g(x)=x
2−3x=x(x−3)
| | 3 | | 1 | |
czyli miejsca zerowe są 0 i 3. Ramiona w górę, wierzchołek ( |
| ,−2 |
| ). |
| | 2 | | 4 | |
Punkty przecięcia krzywych:
f(x)=g(x)
2x
2−5x=x
2−3x
x
2−2x=0
x(x−2)=0
Krzywe przecinają się w x równych 0 i 2.
Pole między krzywymi to całka od 0 do 2 z (x
2−3x)−(2x
2−5x)=−x
2+2x
Umiesz ją policzyć?
13 wrz 10:35
5-latek: Niech kolega się dobrze zastanowi nad swoimi dalszymi studiami jeśli nie potrafi rozwiazac
prostego równania
2x2−5x=x2−3x
13 wrz 10:38
Nuti: źle podałam wierzchołek pierwszej paraboli (to dla twojego rozwiązania kompletnie bez
| | 1 | |
znaczenia, ale na wszelki wypadek zgłaszam gdybyś się zastanawiał): powinno być −3 |
| . |
| | 8 | |
13 wrz 10:39
5-latek:

czarna y=2x
2−5x ,czerwona y=x
2−3x
13 wrz 10:43
Kacper:
Student nieumiejący narysować paraboli?
13 wrz 11:36
5-latek : Witaj
Kacper 
Dlaczego nie dajesz wiary ?
13 wrz 11:38
Kacper:
Dobry
5−latek czasem ręce opadają, jak widzisz, że ktoś dostał się na studia, a najprostszych
rzeczy nie umie.
13 wrz 11:39
5-latek : Wiesz ja czasami tez nie dowierzam .
13 wrz 11:43
henrys: Cześć, fakt
problem w tym, czy pisać rozwiązania i utwierdzać w przekonaniu, że ten ktoś umie (tylko ma
niewielkie zaległości, które przecież są tak niewielkie, że jak mu się tylko będzie chciało to
migiem nadrobi)
13 wrz 11:47
5-latek : Witaj

Nie wiem czy pamietasz to rownanie ktore kiedys rozwiazywalismy ?
Mila tez twierdzi ze dla n parzystego sa dwa rozwiazania
13 wrz 11:49
henrys: i ma rację
13 wrz 11:50
5-latek : Po niedzieli wstawie nowe .
13 wrz 11:51
J:
Witam Panów

...jest jeszcze gorzej, bo kolega/koleżanka
Amor ma jeszcze równanie
różniczkowe do rozwiązania
13 wrz 11:52
5-latek: Witaj
J 
Chyba ma poprawke
13 wrz 11:57