całki: pole obszaru ograniczonego krzywymi
Monika: bardzo prosze o pomoc, jak rozwiązać takie zadanie :
Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi y=(1/2)
x, y=(1/2)
−x, y=4
z góry dziękuję
15 sty 19:46
Krzysiek: narysowałaś obszar po którym masz całkować?
15 sty 20:03
Monika: narysowalam tylko nie wiem czy dobrze. po prostu narysowałam te funkcje i wyszly mi przeciecia
ale nie wiem ile dokladnie wynoszą.
W ogóle nie za bardzo wiem jak sie mam za to zabrać
15 sty 20:36
Krzysiek: jak narysowałaś, to zauważyłaś zapewne że można je podzielić na dwa takie same obszary
przecięcie liczysz porównując funkcje:
y=(1/2)−x
y=4
czyli 4=2x
czyli x=2
I teraz zależy po czym chcesz całkować? po x czy po y?
po x to będzie:
2 ∫02 4−2x dx
15 sty 20:47
Monika: jejku dziękuję Ci bardzo za pomoc! mam jeszcze tylko jedno pytanie od czego zalezy czy całkuje
po x czy po y jeśli nie pisze nic w zadaniu? i jak się to ma do wyniku końcowego?
15 sty 20:56
Krzysiek: wynik końcowy jest taki sam, a to po czym całkujemy to w zależności po czym jest nam łatwiej
15 sty 21:24
Monika: okej dziękuje jeszcze raz za pomoc
15 sty 21:44
Monika: jakbyś jeszcze miał chwilkę to miałabym jeszcze jedno pytanie do innego przykładu.
jeśli mam teraz obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi: y=1/x y=2x i y=1/2x to
analogicznie co powinnam porównać do siebie jakie funkcje żeby całkę policzyć ?
15 sty 21:51
Krzysiek:
?
zaczynasz od narysowania tego
15 sty 21:54
15 sty 21:57
Monika: dobra już zrozumiałam
15 sty 22:05
Bartek: odnosnie tego zadania jak będzie wyglądać wzór tej całki? bo nie może mi wyjsc.?
16 sty 10:16
Krzysiek: a jak Ty masz?
16 sty 12:09
Bartek: 1/x= x/2 obliczyłem i wyszło mi że miejsca przecięcia to √2 i −√2 i teraz nie wiem jaka
całke do tego stworzyć . skoro wyszły mi dwa miejsca przecięcia .
16 sty 12:37
Krzysiek: jak widać z rysunku te obszary są takie same, więc możesz obliczyć pole obszaru po prawej
stronie i pomnożyć przez 2
i wtedy miejsce przecięcia się wybierasz
√2
więc x∊(0,
√2)
jednak musisz rozbić ten obszar na dwa by policzyć całkę
16 sty 12:54
Bartek: czyli to będzie taki wzór:
i
∫(dziedzina
√2/2 i
√2) 1/x−x/2
?
i podstawić pod to te liczby z dziedziny tak?
16 sty 13:09
Krzysiek: nie
| | √2 | | x | | √2 | |
to będzie całka od zera do |
| ( 2x− |
| )dx +całka od |
| do √2 (1/x |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
16 sty 13:16
Bartek: aha, to dzięki wielkie za pomoc
16 sty 13:24
MAtiz: |x|+|y|≤1
1 kwi 16:29
Łukasz: ∫1/(x+y+1)2dy
9 kwi 11:59