wyznaczanie wartosci parametru m
Stefan: Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie |x − 1| = m ma dwa pierwiastki różnych
znaków.
Z moich obliczeń wychodzi że m ∊ (−
∞ , −1) u (1 ,
∞)
Ale w odpowiedziach jest tylko m ∊ (1 ,
∞)
Ja źle coś rozumie ? Jeżeli tak to proszę o uzasadnienie .
11 wrz 22:28
11 wrz 22:35
Stefan: Bardzo fajnie

dziękuje, ale dalej nie rozumie dlaczego nie może być przykładowo m = −2
Przecież daje wynik x = −1 oraz x = 3
11 wrz 22:42
Mila:

|x−1|≥0 z definicji wartości bezwzględnej , zatem równanie :
|x−1|=−2 nie ma rozwiązania.
Prosta y=−2 nie przecina wykresu funkcji f(x)=|x−1|
Prosta y=2 przecina wykres w dwóch punktach dla których
x
1=−1
x
2=3 masz rozwiązania o różnych znakach.
Prosta y=1 przecina wykres w dwóch puntach dla których:
x
1=0
x
2=2 zatem nie są różnych znaków
odp.
m>1⇔m∊(1,∞)
11 wrz 23:01
Eta:
m∊(1,∞)
11 wrz 23:02
Stefan: Dobra Dziękuje wszystkim którzy się fatygowali i szczególnie Mili bo to o definicji mnie
oświeciło
11 wrz 23:06
Mila:
11 wrz 23:06