Znaleźć rozwiązanie równania y'+4y=12
łap: Znaleźć rozwiązanie równania y'+4y=12 spełniające warunek początkowy y(0)=4
Jak to zrobić? o co chodzi z warunkiem początkowym?
11 wrz 16:13
zombi: y'+4y = 0
odpowiedź y = e
−4x + 3
11 wrz 16:39
łap: a co z tym warunkiem początkowym?
11 wrz 16:48
łap: 
?
11 wrz 17:16
łap: pomocyyy
11 wrz 17:57
zombi: | dy | |
| = −4dx ⇒ lny = −4x + C1 ⇒ y = e−4x+C1+ C3 = eC1e−4x +C3 = |
| y | |
C2e−4x + C3
i masz dwa warunki
y(0) = 4
i y'+y=12 wystarczy podstawić i wyliczyć C
2, C
3.
11 wrz 18:00
daras: podstaw...y = 4 e−4x
11 wrz 18:00
daras: stała C lepiej wyrazic w postaci lnC
11 wrz 18:00
Kacper:
Jak masz całkę ogólną, to potem podstawiasz i wyznaczasz szczególną (wyznaczasz wartość
stałej).
11 wrz 18:00
łap: nie rozumiem czy mogę prosić o rozpisanie tego przykładu? wole analizować w ten sposób
jakbyście mogli. A potem inne już sam ogarnę bo będę wiedział jak
11 wrz 18:08
daras: Najpierw zapoznaj się z teorią r−ń różniczkowych
11 wrz 18:10
11 wrz 18:12
łap: miałem to na studiach umiem to tylko nigdy nie miałem z warunkiem
11 wrz 18:12
daras: no to co to były za studia bez warunków ?
11 wrz 18:20
łap: 1 i drugiego rzędu

tylko prosiłbym o napisanie proszę

na tym przykładzie się nauczę
11 wrz 18:30
Mariusz:
y'+4y=12
y'=4(3−y)
ln|3−y|=4x+lnC
3−y=Ce
4x
y=3−Ce
4x
4=3−C
C=−1
y=3+e
4x
11 wrz 18:31
Mariusz:
ln|3−y|=−4x+lnC
3−y=Ce
−4x
y=3−Ce
−4x
4=3−C
C=−1
y=3+e
−4x
11 wrz 18:34
łap: skąd to ? 4=3−C
11 wrz 18:45
łap: ogarniam wszystko dzięki wiedziałem że to pomoże

dziękuuujeeee
11 wrz 19:19