równania różniczkowe
zbigniew: Może mi ktoś polecić jakąś stronę, albo książkę w której jest przystępnie wytłumaczone
zagadnienie równań różniczkowych ? Równania o zmiennych rozdzielonych umiem rozwiązywać, ale
liniowe I rzędu, jednorodne, niejednorodne, to dla mnie czarna magia.
14 cze 14:36
Vizer: "102 równania różniczkowe 1 rzędu z pełnymi rozwiązaniami krok po kroku", bardzo fajnie
opisane, zresztą wszystkie opracowania z tej serii są godne polecenia.
14 cze 14:54
Janek191:
Książki :
W.Krysicki L. Włodarski Analiza matematyczna w zadaniach część II
wyd. PWN 1976
N.M. Matwiejew Metody całkowania równań różniczkowych zwyczajnych wyd .PWN
wyd. IV 1986
14 cze 17:13
zbigniew: Nie rozumiem jednej rzeczy. Dajmy na to przykład : y'−ycosx = sin2x. Rozwiązuję równanie
uproszczone y'−ycosx =0 (liczę całkę z −cosx) , wychodzi mi yo = Cesinx . Liczę pochodną
yo' = C'(x)esinx + cosxesinx no i wstawiam to do wzoru początkowego co daje : C'(x)esinx
+cosxesinx − ycosx=sin2x. Natomiast w książce cosx*esinx jest zredukowany i pozostaje samo
C'(x)esinx = sin2x. Dlaczego ?
15 cze 09:48
zbigniew: Już wiem.
15 cze 14:48