tozsamosci trygonometryczne
Borsuk: Sprawdź, czy prawdziwe sa następujące tożsamości, podaj konieczne zalożenia:
(1 − cos alfa)/sin alfa = tg alfa/2
Robiłem to tak:
L = 1 − (cos2*alfa/2)/(sin2(alfa/2) = (1 − 2cos2(alfa/2) − 1)/2sin(alfa/2)cos(alfa/2) = (2
cos2(alfa/2))/2sin(alfa/2)cos(alfa/2) = (− cos(alfa/2))/sin(alfa/2) = − ctg(alfa/2)
Dobrze to jest? jeślli nie, to poprawi ktoś i wytłumaczy co było w tym źle ?
Dzięki
9 wrz 16:04
9 wrz 16:17
Mila:
| 1−cosα | | α | |
| =tg |
| Taka tożsamość? |
| sinα | | 2 | |
9 wrz 16:19
9 wrz 16:22
9 wrz 17:07
Borsuk: właśnie taka miała być tożsamość, dzięki ;>
10 wrz 07:37