całka
sa: Całeczka
Jak coś takiego rozwiązać?
9 wrz 13:30
J:
rozłożyć na ułamki proste
9 wrz 13:33
sa: | | Ax−A+Bx+B | |
i dochodzę do momentu |
| i co dalej z tym zrobić? |
| | x2−1 | |
9 wrz 13:41
J:
x(A+B) +(B−A) = 1 ⇒ A + B = 0 i B − A = 1 .. teraz oblicz: A i B
9 wrz 13:44
sa: skąd wzięło to pierwsze równanie jest równe 1?
9 wrz 13:46
J:
| 1 | | x(A+B) + (B−A) | |
| = |
| |
| x2−1 | | x2−1 | |
9 wrz 13:48
sa: a czemu akurat A+B równe zero a B−A=1?
9 wrz 13:50
J:
porównujesz współczynniki wielomianów .... 0*x + 1 = (A+B)*x + (B−A)
9 wrz 13:52
Godzio:
Dlatego trzeba uczyć się w szkole średniej ...
9 wrz 13:58
9 wrz 14:01
sa: Co do szkoły średniej to szkoda gadać. 3 miesiące wakacji też robią swoje... a w dzisiejszych
czasach w wakacje lepiej robić za 1500zł przy taśmie, niż powtarzać matematykę żeby jej nie
zapomnieć. Chyba że ktoś jest bogaty
http://zapodaj.net/296e3a1891f15.jpg.html to będzie dobrze czy lipa?
9 wrz 14:26
daras: to może zostań uchodźcą ?
9 wrz 14:29
sa: dobrze czy nie dobrze?
9 wrz 14:32
J:
nie otwiera mi się link..
| | 1 | | 1 | |
Odp: = |
| lnIx−1I − |
| lnIx+1I + C |
| | 2 | | 2 | |
9 wrz 14:34
9 wrz 14:37
sa: Chyba nie.. Dziękuje za pomoc J
9 wrz 14:49
J:
Co chyba nie ?
9 wrz 14:51
sa: chyba nikomu się nie wyświetla moje rozwiązanie
9 wrz 14:51
daras: pomyliłeś znaki
A = 1/2, B= − 1/2
9 wrz 14:52
daras: mi sie wyświetliło
9 wrz 14:53
sa: a po rozłożeniu na ułamki proste tylko z jednej funkcji powinienem obliczyć granicę?
9 wrz 14:55
J:
A + B = 0
−A + B = 1
| | 1 | | 1 | |
2B = 1 ⇔ B = |
| i A = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
9 wrz 14:56
daras: w tym co sie wyświetliło było odwrotnie zapisane więc.. no ale to tak jest jak sie jedno
wstawia tutaj , drugie inaczej liczy a trzecie o czym innym pisze
szkoda czasu..
9 wrz 15:00
RJS:
Można bez układów, rozłożyć na ułamki proste
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| / (x−1)(x+1) |
| (x−1)(x+1) | | x−1 | | x+1 | |
1=A(x+1)+B(x−1)
dla x=−1
dla x=1
9 wrz 15:02
ICSP: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 + x | |
∫ |
| dx = −∫ |
| dx = −artgh(x) + C = − |
| ln |( |
| )| + C = |
| | x2 − 1 | | 1 − x2 | | 2 | | 1 − x | |
| | 1 | | 1 − x | |
= |
| ln| |
| | + C |
| | 2 | | 1 + x | |
9 wrz 15:12
J:
czyli taki wynik jak podałem , tylko inaczej zapisany
9 wrz 15:15