`
Adam: Jak narysować taką funkcję bez używania programu ?
f(x)=−24x3−26x2+2
9 wrz 00:35
:): przybliżony kształt?
9 wrz 00:37
Adam: Mam zaznaczyć czy ta funkca w przedziale x∊(−∞;1) jest < lub > ale nie wiem jak ją narysować..
9 wrz 00:39
:): pochodne znasz?
9 wrz 00:40
Adam: Tak
9 wrz 00:42
RJS:
f'(x)=(24x3−26x2+2)
f'(x)=72x2=52x
a teraz ?
9 wrz 00:42
RJS:
f'(x)=72x2−52x
9 wrz 00:43
:): to liczysz pochodną (będziesz znał monotoniczność) i patrzysz jakie sa wartosci w
interesujacych punktach
9 wrz 00:45
Adam: No tak, ale muszę i tak to narysować.
9 wrz 00:46
:): ale funkcję kwadratową
9 wrz 00:48
Adam: Czyli co wystarczy, że policzę deltę miejsca zerowe i wsio ? Gorzej bo nie mogę dysponować
kalkulatorem
9 wrz 00:50
:): chciałbys wiedziec tylko czy f jest większa czy mnijesza od 0 na przedziale (−
∞,1) ( w pewnych
podprzedzialach)
9 wrz 00:52
Adam: Takie mam polecenie, ta cała funkcja jest pod całka w granicach (−∞;1)
9 wrz 00:56
Adam: No i muszę uzasadnić dlaczego, najlepiej rysunkiem, tak mi się wydaje.
9 wrz 00:56
9 wrz 00:56
Adam: Uzupełnić luki symbolami...... Tworząc zdanie prawdziwe.Napisać krótkie uzasadnienie(bez
rachunków)
1
∫(−24x3−26x2+2)dx
−∞
9 wrz 00:59
:): a to takie polecenie ejst oczywiste, ze >0 bo ∞....głupie troche to zadanie
9 wrz 01:01
Adam: Wiem, ale jak będzie inny przykład i inne granice, nie wiem ja tego nie układałem
9 wrz 01:01
:): jak to ładnie uzaasadnić,
funkcja ma granice
∞ gdy x→−
∞ więc od pewnego miejsca (w lewo) jest dodatnia.. (załóżmy ze od
jakiegos punktu a)
i teraz cała od a do 1 jest skończona..NIEWAZNE jaka...
a całka od −
∞ do a równa jest
∞ i tyle...
ale głupie zadanei
9 wrz 01:03
:): zadanie byłoby ciekawe..gdyby pod całką była funkja któej całka będzie skończona.
tu sprawa jest prosta (wyjaśnienie wyżej )
okiII?
9 wrz 01:03
Adam: No oki mam nadzieje, że to wystarczy
9 wrz 01:07
Adam: Dzięki
9 wrz 01:07
:):
9 wrz 01:09
5-latek: jak narysować taka funkcje bez używania programu ?
Bardzo prosto . Zrobic tabelke i narysować . Proste ?
9 wrz 07:38
9 wrz 09:48
Adam : No tak tyle ze tutaj jest mowa o funkcji, która ma potęgę 3 stopnia, nie jest to funkcja
kwadratowa
9 wrz 14:51
daras: aaaa le ja miałem na mysli pochodną z tej funkcji
9 wrz 14:55
daras:

tego typu wielomiany x
3.. zwykle maja taki sam kształt z przegięciem w środku
ty masz "minus" przed x
3 więc funkcja będzie odwrotna−będzie malejąca i dodatkowo przesunięta
w poziomie i dlatego trzeba policzyć 1 pochodną i 2 pochodna żeby znaleźć gdzie znajduje się
punkt przegięcia
9 wrz 15:04
RJS:

Masz wykres f(x)=−24x
3−26x
2+2
9 wrz 15:07
Adam : Dziękuję bardzo
9 wrz 20:06